Tää biisi kertoo susta.
Sanoit tää on vakavaa
ja must on tuntunu ihan samalta
Sanoit tää on vakavaa
ja must on tuntunu ihan samalta
nyt me poistellaan kontaktei
valokuvii ja viestei
unohdetaan ihmisii
jotka ennen oli VIP
Jodarok (feat. M): Sanoit tää on vakavaa
Näin kuuluu Jodarokin uuden kappaleen Sanoit tää on vakavaa kertsi. Biisi on maistiainen tulevalta Jodarok -soololevyltä, jonka tekemiseen selvästikin vain otetaan sen ansaitsema ja tarvitsema aika. Levy on artistin mukaan viikosta riippuen “melkein valmis” tai “pitää tehä nuo vielä uusiks ja paremmin”, prosessi päällä siis. Aivovuoto -yhtyeestäkin tutun Jodarokin (Matti Salminen) aiemmat soololevyt Stabiili asunnoton (2004), Uuden ajan avaruususkonto (2009) ja Valvo viiteen nuku kolmeen (2011) on siis saamassa uuden sisaruksen. Ja maistuuhan se: Sanoit tää on vakavaa on lämmin täydellisesti sokerista ja siirapista vapaa rakkauslaulu, joka vie kuulijan jonnekin ei-ironiselle, turvallisen lämpimälle, kodikkaalle ja ihan uudelle, ennen kokemattomalle alueelle, jossa ollaan ”kuin vapautuis kaks uutta ihmistä keinokohdusta jossain scifissä”. Kappaleen aiheena on onnellinen, mutta monia niin paljon pelottava kohta elämässä, rakkauden ja suhteen muuttuminen VAKAVAKSI.
Peloista ja menneistä luopuminen, tosissaan olo ja vakavuus voi kuitenkin tuntua myös hyvältä. Entisistä rakkaista, haavoista, jotka haalenneet (ei näy rupea) vapautumisen teema on läsnä biisissä paitsi sanoitusten ja moniulotteisten kielikuvien kautta, myös yksinkertaisessa ja hyvin hitaassa biitissä. Menneet/pelot on vapautettu taivaalle kuin sydänilmapallot, ne on nyt entisii, ja pelkkään rauhallisen sydämensykkeen tempoiseen bassorumpuun ja akustiseen kitaraan pohjautuvan ääriminimalistisen ja hillityn biitin päälle kutoutuu värikäs kuvaus yhteisen elämän alusta ja sen rakentamisesta. Dödstilin julkisema, Visa Mäkisen Töi Studiossa miksaama ja masteroima kappale on tehty yhdessä taiteilijanimellä M tunnetun laulaja-näyttelijä Minja Kosken ja tuottaja Lahti-Sampan kanssa.
Biisi, heleä duetto on vapaa kuin sinitaivas jolta pilvet ovat haihtuneet paitsi siirapista, myös pessimismistä, aiemman tuotannon teemoista kuten päissään tehdyistä lehtolapsista, masennuksesta, pilvenpoltosta, ja on sen sijaan pelkästään ihan älyttömän hyvä. Tuttu ja artistille ominainen ilmeettömyys, katu-uskottavan tyylikäs monotonia on kuitenkin varsin tunnistettavaa ja tallella, samoin verbaalinen taituruus, lämpö ja (mustan) humoristinen tapa katsoa kaikkea. Biisissä elementit saavat yhdessä M:n herkän ja täyteläisen ajattoman tulkinnan kanssa aikaan niin puhtaan lämpimän ja tunnelmallisen dueton, että kuin itsestään nyppiytyvät päivänkakkarat rakastaa rakastaa uudet ihmiset puhkeavat kuplista uudet ihmiset ja puhtaat uudet tarinat, kuin maiseman puhtaus pehmeän ensilumen satamisen jälkeen tai uuden asunnon valkoiset seinät ja puhtaat lattiat, kamina, keittiönlieden lämpö, lattialle auki rullattava raitamatto, kahvinkeitin, uninen aamu. Ikkunalauta. Huonekasvit. Turva. Rauha.
Biisin pehmeästä ja turvallisesta ilmitasosta ja hetkestä pääsee kuitenkin sanoitusten persoonallisia ja odottomattomia referenssejä tutkimalla jälleen jotenkin reunan yli, syvemmälle biisin heijastuksiin ja ajatuksiin maailmasta jossa elämme. Viattomalta tuntuva vertaus muistoista, joita on luvattu vaalia, rakkaiden kuvista ja niiden julmasta poistamisesta ”kuin Stalin” ei ole ainoa viittaus taustalla huokuvien pienempien ja suurempien sotien retoriikkaan, historiaan, menneeseen, ehkä syvemmällekin katsaukseen tähän ihmisenä olemiseen ja aikaan.

”Sydänilmapallot karkas, ne on nyt entisii / ne bänksit tehtiin ilman stensiilii” sanaillaan biisissä. Girl with Balloon on vuonna 2002 alkanut lontoolaisen graffititaiteilija Banksyn stensiiliseinämaalausten sarja. Se kuvaa tyttöä ojentamassa kätensä kohti tuulen kantamaa punaista sydämenmuotoista ilmapalloa. Huippukopioituun, kaupallisesti hyödynnettyyn ja tunnettuun sarjaan kuuluvat katumaalaukset Shoreditchissä ja Lontoon etelärannalla Waterloon sillalla. Alunperin myös muita seinämaalauksia oli ympäri Lontoota, nyt niitä ei ole enää jäljellä. Banksy on useaan otteeseen käyttänyt teoksen muunnelmia; vuonna 2005 Länsirannan turva-aidasta, vuonna 2014 Syyrian pakolaiskriisistä ja myös vuoden 2017 UK:n vaaleista. Samsungin vuoden 2017 kyselyssä Girl with Balloon valittiin UK:n suosituimmaksi taideteokseksi.
Vuonna 2018 teoksen kehystetty kopio murskattiin spontaanisti huutokaupan aikana mekaanisen laitteen avulla, jonka Banksy oli piilottanut kehyksiin. Teosten seinistä irroittelua ja niiden ympärillä pyörivää miljoonabisnestä paheksunut Banksy vahvisti olevansa itse vastuussa teoksen murskaamisesta ja antoi muutetulle kappaleelle uuden nimen, Love is in the Bin. Teos meni silti kuin kuumille kiville. Sotheby’s sanoi, että se oli ”historian ensimmäinen teos, joka koskaan on luotu suorassa huutokaupassa”.
Alkuperäisessä teoksessa näkyvän lauseen ”There´s always hope” rinnastaminen kappaleen tekstiin, jossa ero / bänksit on kuin (muiden hyödyntämä ja myymä) taideteos, ilman sapluunaa tai valmista muotoa tehty tosin, antaa painoarvoa sille, mitä eroissa joskus todella haudataan. Jodarok tekee itse myös kuvataidetta – esimerkiksi Matti Salmisen ja Heli Kemiläisen Mielikuvakaappaus -yhteisnäyttely oli esillä Make Your Mark Galleryssä 7.-31.3.2020.
Mut ehkä pitää olla täysin väärä tyyppi monelle, että voi olla se täysin oikea yhdelle. Artisti itse kertoo halunneensa tehdä love-biisin, joka nimenomaan ei kerro ensihuumasta tai erosta, vaan siitä osasta niiden välissä. ”Se on tavallaan se homman pointti mitä etsitään, mut tuntuu, että siitä lauletaan paljon vähemmän. Tää pohjaa omakohtaiseen fiilikseen tilanteessa, kun tajuaa et nyt ollaankin tosissaan, tavarat on siirtymässä samaan osoitteeseen ja haluaa karistaa kyydistä vanhat jutut ja sen hakemisen ja keskittyä olennaiseen. Ei siis sillä tavalla, että kyttää toisen menneisyyttä, vaan niin että putsaa oman pään.”
Ei varmaan täydy, mutta sanotaan erikseen, että tämän tyyppinen rakkauslaulu on todella tervetullut suomalaisen räpin ja indiemusiikin alati risteytyvissä alajuoksujen ja suistojen virtauksissa. Soisi, että biisin ympärille syntyisi kokonainen uusi genre.
Kuulin metsän huokailut
Samaan aikaan kun näin sut
Onni vaihtelee mut mä en vaihda sinua
voin verivalalla sen vannoa
enää puuttuu samanlaiset verkkarit
sama sukunimi ja alttari
jätetään ne muille
todistetaan puille
meidän kiintymys
Sanoit tää on vakavaa
ja must on tuntunut ihan samalta
Jodarok (feat. M): Sanoit tää on vakavaa





Totuus. Suomen rehellisin, eniten raitis ja luotettavin kulttuuritaidelehti.
Taidejulkaisu Totuus. Suomen luotettavin, eniten raitis ja yläviistoon katsovin kulttuuritaidejulkaisu.