Gettomasan Vastustamaton on viiden tähden merkkipaalu Suomen räpin historiassa ja täynnä rumia totuuksiaHiphop ja jengiytyminen on monille tapa elää ja kuulua johonkin lähiössä – tai yritys päästä pois sieltä, mutta Gettomasan Vastustamaton on ihan uskomattoman menestynyt ja ihana muistutus siitä, että on sillä muitakin funktioita, historiassa ja nyt. Säälittä riippuvuuksia ja julkisuutta käsittelevä Vastustamaton -levy on saanut osakseen massiivisen määrän huomiota, mutta tärkeästä sisällöstään huolimatta se on ollut lähinnä vinoilua ja meemejä Keskisuomalainen -sanomalehdessä ilmestyneen ”jutun” myötä. Lehti oli päättänyt julkaista puhelinkeskustelun artistin kanssa sellaisenaan, vaikka kova oman genrensä asiantuntija ja räppäri itse siis puhelussa kieltäytyy epäpätevältä tuntuvan toimittajan haastattelusta – raflaavan otsikon avulla huomio saatiin vietyä toimittajasta ja levyn sisällöistä kokonaan artistin ”kusipäiseen”, junttiin, vaikeaan ja röyhkeään käytökseen, vaikka juttua lukiessa ainakin itselle piirtyy kuva täysin huvittuneesta, suorasta ja lämpimästä räppäristä.

Keskiluokan naureskelu Gettomasan sanomaa tulittavalle, suorapuheiselle ja massin ja feimin perässä juoksemista ruotivalle Vastustamaton -levylle, räppärin ”leuhkuuteen” tai tuon väkivallan keskellä kasvaneen pojan naiskuvaan keskittyminen ja samalla koko hiphopkulttuurin lyttääminen rahvasteluna on ihan poliittisestikin toki valinta, mutta aika lyhytnäköistä ja typerää. Jälkimmäinen ei ainakaan perustu todellisuuteen ja on omiaan syventämään segregaatiota ja yhteiskunnan sosioekonomista kahtiajakautumista – rotkoja ihmisryhmien välillä, kuiluja, jotka ihan selkeästi ja tutkitusti ovat kaikkien hyvinvoinnille ja terveydelle uhka ja riski. Kaikkien. Vaikka Gettomasa eittämättä on itse vaurastunut menestyksensä myötä, hän puhuu suoraan paitsi juuristaan, myös ympäristöstä, jossa nyt elää – myös rivien väleissä, tahtomattaan.

Huolimaton suhtautuminen oikeasti muutokseen pyrkivään ja hyvään tähtävään, syvästi ajateltuun, tinkimättömään ja puhtaaseen räpin ja hiphopin juuria ja kansainvälistä tätä hetkeä hyvällä maulla varioivaan, niitä kunniottavaan, rakastavaan ja vaalivaan levyyn ja ylhäältä jostain tavallisuuden tai sivistyksen piiristä sille nauraminen ei varsinaisesti kannusta ketään, kappaleiden tarinoiden henkilöitä, heidän kaltaisiaan tai huumeiden, julkisuuden, jengien tai räpin parista turvaa ja kuulumista hakevia sitoutumaan tähän yhteiseen elämiseen ihmisinä, ns. yhteiskuntaan tai vastuun ottamiseen siitä omalla panoksellaan.

Ehkä Jyväskylän ja Helsingin Sanomainkin sivistyneistö ja keskiluokka on vaivaantunut räppäreistämme, kun puhtoisen oikeistolaisen tai älyllisen tyylikkään kaupunkibrändin alta kantautuu ikävää likaa ja viestiä toisenlaisista kohtaloista ja elämästä, Gettomasan kaltaista voimakasta tapaa ilmaista ja suoraa käytöstä? On vaikea ymmärtää paikallisen median asennetta oman maakunnan ylivoimaisesti kirkkaimpaan tähteen ja koko KPC Recordsin* pitkäjänteisesti rakentamaan aitoon musiikkia ja kulttuuria luovaan kehtoon, joka on tekemisen tasossa, laadussa, menestyksessä ja volyymissa ajat sitten ohittanut pääkaupunkiseudun, ehkä ensimmäistä kertaa suomirapin historiassa, täysin suvereenisti. Ja kun toksinen (sairas) miesmalli, kodin väkivalta ja alkoholismi on jo aiemmin ilmiselvä artistin itse pöydälle nostama kissa (erilaisten arvioiden mukaan aihe on keskimäärin jokaista suomalaista koskettava asia), voisiko olla jotenkin rakentavampia tapoja ”hoitaa” ja hävittää sitä ja sen seurauksia meistä? Onko suomalaisilla kykyä, tai edes halua tähän?

*KPC Records on suomalainen hiphop -kollektiivi, jonka perustivat jyväskyläläiset rap-artistit Rekami, Are ja Gettomasa vuonna 2013 Kortepohjassa. Muita KPC Recordsia edustavia artisteja ovat esimerkiksi Joosu J, Lyttä, Kriso K, Tohtori Getto sekä edesmennyt Mike Mo.

Kymmenen vuotta sitten räpin Suomen mestaruuden voittanut, tällä hetkellä JVG:n levy-yhtiön PME:n riveissä vaikuttava ”Chosen One” on oikeasti tällä hetkellä yksi maan kuuluisimpia artisteja ja kirkkaimpia tähtiä, joka Vastustamaton -levyllä suorasanaisesti kertoo rumia ja ikäviäkin totuuksia itsestään ja muista, hellii Jyväskylää, kotiseutuaan, sen kaupunginosia, lähiöitä, kulttuuria, elämäntapaa, kotiaan – tehden niistä valtakunnallisesti tunnettuja ja tehden niistä jotain, jotain omaleimaista, jotain mistä olla ylpeä. Keskisuomalaisen käsittämätön juttu ja sen vastaanotto mediassa kertoo ehkä siitä, että tällaista touhua pidetään paikkakunnalla jotenkin vaarallisena. Vastustamaton kun on sillä tavoin uhkaava ja kuin aikoinaan punk, että se ruotii myös uusliberalistista maailmaamme, jossa menestyksen tavoittelu, brändi ja maine on kaikkea sisältöä tärkeämpää, minkäänlaisen toimeentulon ja tekemisen ehto, ja sitä, mikä tuon menestyksen hinta yksilölle on. Tarpeita tyydyttävä, hyperitsekäs ja erilaisia elämyksiä hakeva, myös nykyisen pop- ja räppimusiikin kuvastoista tuttu pika-elämä näyttäytyy Gettomasan levyllä sellaisena kuin se on, raikkaan rumasti ja suorasanaisesti. Tilitykseltä ei säästy omat väärät teot ja koukuttuminen houkutuksiin – löytyisiköhän jonkun maakuntalehden rivitoimittajalta tai sinulta, rakas lukija, selkärankaa mennä esimerkiksi radioon suoraan lähetykseen tai lavalle tuhansien ihmisten eteen luettelemaan yksityiskohdin, missä kaikessa on tullut tyrittyä ihmisenä, millaisia puutteita ihmissuhdetaidoissa ja miten tullut tehtyä väärin toisia kohtaan, miltä julkisuus ja täysi yksityisyyden puute tuntuu, kaikki unelmat, saati omat tai oman perheen ja isän alkoholismin häpeällisimmät, rumimmat ja sairaimmat muistelmat, kuten Gettomasa tekee esimerkiksi aiemmassa Pelkuri -kappaleessa? Ehkäpä köyhät, päihde- tai lääkeongelmaiset, normista poikkeavat, syrjäytetyt, rikkinäiset perheet, ”rahvas” ja, miksei menestyneissä pintaliito- tai turvallisen arkisissa popparipiireissäkin se, joka näistä uskaltaa ääneen puhua, ilman mahdollisimman isoa nolaamista jotenkin voimaantuu – tulee vielä joku holtittomasti lisääntyvän heikomman aineksen (Kokoomusnuorten termi) ja ihmisroskan (taisi olla Keskustan valtuutettu ja Pihlajalinnan toimari, joka lipsautti ääneen tämän oman totuutensa) ja heidän jälkeläisten suuri uprise? Mitä vittuu äijät, oikeesti Keskisuomalaisessa?

Jyväskylässä on musakulttuurissa ihan poikkeuksellisen ainutlaatuisen hyvä meininki, mutta ansaitseekohan Jyväskylä sen? No, ehkä tämä on Jyväskylän tapa rakastaa. Tässä kuitenkin nyt Keskisuomalaisen tilaajille ja muille pimennossa nyt eläville jyväskyläläisille tiedoksi yksi näistä lukemattomista valtakunnallisista aiemmista, kattava Gettomasan haastattelu, uran vaiheet ja asenteet: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/erikoishaastattelu-koulussa-emma-voittaja-gettomasan-lahjoja-ei-osattu-tunnistaa-pian-hanen-kappaleensa-loytyy-oppikirjoista-ehka-mun-ei-jatkossa-tarvitse-todistaa-niin-paljon/7735246#gs.ihkkhn

No, tämän juttumme tarkoitus oli vaan suunnata huomiota siihen, mitä sillä Vastustamaton -levyllä sanotaan. Joten, lopuksi pelkästään sitä, mitä sillä sanotaan.


”Äh kaikki tapahtu niiku filmissä,
muistan vieläki sen kiilun silmissä
Siel se piru virnistää, nappas kiinnii sun pikkurillistä
Rupes vetämää kadotuksee, anto sulle sun uuen elämän tarkotuksen
Koitin viestii et sä voisit miettii hetken ajan vielä
Jos ylität sen rajan, harva palaa takas sieltä
Päätit antaa radan viedä, ah, vielki samal tiellä
Nyt uudet junnut täyttää 16 ja paha kiertää
Ku ne salee käy viel hakemas sulta
Turha niille saarnaa parempaa suuntaa
Ne ei haluu kuulla
Niiku ethä säkää jaksanu noteeraa
Et oisit malttanu lopettaa, toi rakkaus on sokeeta
Nyt emmä enää jaksa kommentoida, et sä vastaanota komentoja
Kai sut on paras jättää oman onnen nojaa
Vaik mitä oltais kokeiltu nii et sä koskaa totellu
Ehk pohjakosketus on jo itessää oma opetus
Mmh nii siks mä annan sun valuu, valuu
Nii ehk me saahaa sut tajuu
Mut emmä jää venaamaa sun paluut
Vaan valmistaudun korkkaamaan Karhun ja kaataa sen katuu

Se ois ollu siin, maailma ei venaa ja se menee vaa nii
Sun piti tulla messii mut sä jäit kii
Nii pienest kii et se ois ollu siin, se ois ollu siin

Äh, mun toinen jäbä tuli vaikeista oloista
Sen piti taistella, se näki kaikenlaist kotona
Miten aineilla voi hommat suistuu raiteilta kokonaa
Siin vaiheessa luokan priimust vaikee lapsesta odottaa
En tiiä tarkkaa mitä kaikkee onkaa tapahtunu
Ei siit ollu tavan puhuu, se ei koskaa avautunu
Mut mä tiiän ettei sille ollu pennikää ilmanen
Ei todellakaa kasvatettu lellimäl pilalle
Vaa ostarin kasvattama, ja jos piti saaha jostaki rahaa
Se hommattii haslaamalla, ku porukat ei jeesannu jos tartti apuu
Slängäs hatsia ku ei ees saanu massia wanhojen tanssiasuu
Mut se ei valittanu, vaik olis ollu kuinka huonona
Se pahaolo tuli ulos muissa muodoissa
Joka bileissä äijä aina eniten pihalla
Aina kylillä ja tuskin meni ees himaansa

Harrastukset oli polttaa ja dokata
Junnuna jo kaikist eri huumeist ehti koklata jokaista (Jep)
Tos alkaa olee järki vähissä
Sit täysikäsenä muutti omillee ja hommat lähti käsistä
Käynnisty surullisten sattumusten sarja
Mis suurin osa ajast kulu vaikutuksen alla
Sil tivolilla on iso hinta, nyt on syytteitä pahoinpitelyistä ja huumausainerikoksista
Niitten sakkojenkaa ois viel ollu sillee iisi pelaa
Mut päälle vielä pikavippi-velat
Niis on nii monta kymment tuhatta ulosotossa kunnon koroilla
Et niit ei maksa ellei voita lotossa
Ja nyt voi enää tehä pimeet rahaa, mut ei duunata muuta
Koska jos ne näkyy tilillä, turha ees luulla
Toisin sanoen kaikki kustuna muutamas kuussa
Eikä enää mitää mahist rupee muuttamaa suuntaa
Nii kui sä veikkaat et se menee sen jälkee?
Sama paska mitä tehtii ennen, nyt se tekee sen jällee
Se vaa rakentaa, laajentaa, eiks nii?
Nyt jätkät ajaa eri kylää hakee vähä halvempaa settii
Paikan päällä saatto tulla ehk vähä vedettyy
Sit kotimatkalla sattu mustalla jäällä erehdys
Ku auto lähti luisii, koitti kääntää mut ei kerenny
Homie selvis, mut kyydis kaks jäbää menehty
Siin on traumaa, trauman päälle
Kaupanpäälle ei kyl auta mitä jengi jauhaa äänee
Ku ne syyttää, että sä oot se kenen syy se oli
Mitä niille vastaa? Ei oo mitää mitä pystyy tekee nytte sori
Joutuu kaikenlaisii huhuja kuulee, pakko hukuttaa nää surut ja murheet
Pakko turruttaa tunteet, hullukshan täs rupee muuttumaa muute
Miks sä muka luulet että jengi kuluttaa huumeit
Joku muu tie? Ei se tienny sellast
Ku kroppa jaksaa ottaa vastaa vaa tietyn verran
Cocktaili ressii ja douppii on raskas
No kelaa sydän poksahti ekan kerran kakskagosena
Melkei delas, koitti muuttaa sen elämän
Mut veti demoneitaan mukana ku pulkkaa sen perässä
Ei voinu saaha unta tai levätä tai keksiny muutakaa tehtävää ku hustlata pelkästää
Kävin kuukausii sairaalas välil
Siinä välis näki puukot ja mailat ja gätit
Mut mite koskaa se henki ei lähe?
Kunnes lähti suoraa sairaalasta droppaamaa jengille bägei
Pääs spoteille, imas ne vikat iltaset
Tipahti katuu ja syke meni iha hiljaseks
Tullu maasta, palas maaha takas
Rauhaa mun broidi, voisin väittää et se äijä lähti saappaat jalas
Vaik se teki aina tyhmimmät jutut, kasvo ilma ketää kuka sille yrittäis puhuu
En tiiä saiks se tarpeeks rakkautta ja välittämistä
Yleensä niistä kasvaa jengii jotka ei välitä mistää
Tai jos sä joudut kokee turvattomuutta
Tai jos ei kukaa kehu sua tai kerro mitä susta voi tulla
Nii alat luulla et ei sul oo mitää merkitystä ollenkaa
Me kohdellaa itteemme vaan miten meitä kohdellaa
Ne halus maalata sust pahista
Mä ymmärränsin jäbää koska tiesin et sä et ikin saanu mahista
Se nyökytteli aina ku se kuuli mun flown
Siks tää on sulle hyvii unii bro

Se ois ollu siin, maailma ei venaa ja se menee vaa nii
Sun piti tulla messii mut sä jäit kii
Nii pienest kii et se ois ollu siin, se ois ollu siin
Se ois ollu siin

Kadottanu monta mun veljee ja serkku ei oo koodannu hetkee
Se soittiki linnast ja kysy: ”Masa voitsä polttaa sun CD:n?”
Vastaan ”Joo vaa ku kerkeen”
Mut sait sä kaua? Aa kolme, no sit puolestoist se homma on selkee
Huolet pois, se alkaa olla jo melkee
Nyt muista nostaa rautaa, mitä ai sun muijas oottaa vauvaa?
Ja koht sä saat perheen?
Onneks olkoo mut onkse olo et oot jo siihe ready?
Ja et hommat ei mee sillee heti mite viimeks meni
Paa ne kuntoo ennen lapsen tuloo
Mä toivon et sä tajuut minkälainen muutos vanhemmuus on
Vaik ei mul oo omii kersoi, nähny monii kertoi ku sen vastuun kanssa hosuttii
Se on sust kii ja sanon tän vaa koska oot mun G
Pliis piä sun focus niis, ettei ne päädy lopuks nii et

Se ois ollu siin, maailma ei venaa ja se menee vaa nii
Sun piti tulla messii mut sä jäit kii
Nii pienest kii et se ois ollu siin, se ois ollu siin
Se ois ollu siin, muistatsä meil oli suunnitelmii
Mut kaikki ei menny iha niiku luultii
Nii pienest kii et se ois ollu siin, se ois ollu siin

Jea”


Totuus. Suomen virallinen epämiellyttäviä totuuksia kertova tämmöinen independent musiikki- ja taidejulkaisu, joka kysy just uudestaan, nautitko julkisuudesta tai mistään muutenkaan, mitä mieltä huumeista? Tällä julkasulla on kaikkee – tää oon ehkä tän vuosikymmenen luetuin ja siis on paras suomalainen musiikki- ja taidejulkasu, ja meiltä on tullut vuosien aikana ihan uskomattoman vaikuttavia, vaiettuja mut lainattuja, vihattuja ja rakastettuja juttuja.

Advertisement

1 Comment

 1. Gettomasan uus levy Vastustamaton on todella hyvä levy ja samaa nimeä kantava biisi on todella laadukasta suomiräppiä, mutta siinä on osa lyriikoita joka on mielestäni yhteiskunnallisesti jopa vaarallinen ja minimissäänkin kyseenalainen moraalisesti. Siinä missä aiemmin on suomihiphop ja -räp pysynyt suht kevyenä ja viihteellisenä lähinnä vihjaillen ajatuksella että muutakin menee kuin alkoholia, tavalla jota ei perheen pienimmät ja vaikutusalttiimmat ehkä täysin edes ymmärrä, niin kyseinen biisi tämän hetken suosituimmalta rap artistilta Suomessa, ehkä yhteiskuntaa eniten muuttavalla kohdeyleisöllä vielä, tekee lähinnä tehokkaalta myyntipuheelta kuulostavan kertosäkeen. Vai mitä sanot itse tästä..olenko kenties vain vainoharhainen keski-ikäinen joka ylireagoi biisin voimaan. Kohta menee näin:
  ”junnu sun ei kannata alottaa lajia
  Mut jos oot valmiin, sano mitä tarviit
  Tääl on iha mitä vaa tahotkaa valita
  Meil on kyl keinoi, keittoo ja yeyoo
  Laillista douppii, medical tyylii
  Lääkärit myy vahvinta paskaa, keksi vaa syy, nii heti saat ryynii.”

  Ehkä se osuus rap-kulttuuria joka on ollut kaikkein haitallisin, olisi kuitenkin syytä jättää tuomatta Suomeen kun yhteiskunta on muuten menossa kaikilta osin parempaan jatkuvasti.
  Tuolla linella saa pahimmillaan luotua Jyväskylän seudulle melkoisen kartellikeskittymän.
  No se siitä. Itsehän olen tietysti vain osa ongelmaa kuuntelemalla levyä ja puhumalla asiasta..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s