High Tea: Lähtö

No hän oli ollut täällä kaupunkiasunnossa nyt koko kesän ajan, yhteensä neljä päivää. Eräänä aamuyönä hän oli herännyt siihen, kuinka kookkaat varislinnut tai harakat taistelivat yläkerran parvekkeella, niiden säksätys oli merkillisen rajua ja jos sulki silmät ja unohti sanat, saattoi melkein aistia mitä ne sanoivat. Ikkunasta näkyi yksi puu, joka tämän tästä huojui tuulessa aaltoillen kuin levä ja vaahto meren pinnalla, rentona, kokonaan antautuneena, osana kaikkea. Senkin, liikkeen, saattoi kuulla. Nyt oli tyyntä, pehmeä illan utu, ja yksi kyyhkynen kuhersi avoimesta parvekkeen ovesta, ku-kuu-kuu-ru. Yöllä tuli jo aamu, ihan liian raakana.

Hän oli paennut, yksinkertaisesti jättänyt kaiken sinälleen. Näytelmässä rotat ja lokit olivat tehneet rauhan, ihan totta, miten surullinen tarina se oli lopulta, ihmiset naureskelivat. Vapisevin, surusta, uupumuksesta, pelosta, käsin hän oli hyvästellyt kaikki pienet rakkaat asiat, nauru yhä korvissaan, toivonut niille hyvää, pitänyt hetken sylissään. Jäivätkö ne kaipaamaan? Laiva oli sitten irroitettu, köydet vaipuneet meren pohjaan, merkiksi ettei tähän palata lainkaan. Tule käymään, lokit kirkuivat. Tule, tule, tule, tule. Niillä oli muna pesässään. Tulen, tulen!, hän oli huutanut iloisesti ja heiluttanut huivia tuulessa nutussaan, jonka soljissa oli ankkurinapit. Kummatkin tiesivät, etteivät näkisi enää koskaan.

Lea oli nukkunut sikeästi pienet vauvankasvot kuin metsän nukka ja puolukat, tähtisilmät kiinni, pienet nyrkit pään vierellä, otsalla rauha, lattialla sängyn virkaa tekevässä pyykkikorissa.

Matkalaukku oli ollut pieni, ruskea, kumollaan oven vieressä.

Hän muisti lukeneensa kirjan, jossa kovia kokenut henkilö tuijotti ikkunasta loppuelämänsä ajan, ilmeenkään värähtämättä. Monta tuntia oli jo kulunut, monta lintua lentänyt ohi. Puhdistus, sen nimi oli ollut, puhdistus.

Tyhjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s