”They Don’t Know They’re Living a Meme” – Meemitaide esillä Lontoon Barbican Centressä

@freeze_magazine Instagramissa

Teksti, käännökset, osa meemeistä ja tulkinnat: Heini Heikkilä. Jutussa on käytetty lähteenä Cem A.:n @freeze_magazine tiliä Instagramissa, Frank Wasserin The Art Newspaperiin tekemää haastattelua sekä Barbican Centren verkkosivuja.

”They don’t know they’re living a Meme,” he eivät tiedä elävänsä meemissä, kuuluu teksti tutun tanssikuvan päällä @freeze_magazinen meemissä. Instagramissa satoja tuhansia seuraajia tavoittaneen @freeze_magazine tilin luojan Cem A.:n näyttely ”Hope You See Me as a Friend” esitteli meemiteoksia Lontoon Barbican Centren rikkinäisten inforuutujen välityksellä.

Teosten näkyminen inforuuduista ja näyttöjen rikkonaisuus jatkoi tilin meemeistä tuttua lähestymistapaa taiteeseen ja taiteen hierarkioiden, olemuksen ja vastaanottamisen kysymyksiin. Meemien avulla on mahdollista lähestyä taiteen kysymyksiä, jotka perinteinen taidekritiikki ja keskustelu helposti kiertää, taiteilijan näkökulmasta. Freeze_magazinen meemeissä kissa onkin niin sanotusti pöydällä ”läpän” varjolla. But is it art?

Ja onko Wikipedian sisällöt ”tietoa”? Meemin jotkut siellä määrittelee näin: ”Meemi engl. meme < kreik. μίμησις, mimesis) on idea, käyttäytymismalli, tyyli tai käyttötapa, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle. Se on kulttuurinen ja viestinnällinen kopioituja eli replikaattori. Käsitettä meemi käytti ensimmäisenä Richard Dawkins vuonna 1976 kirjassaan Geenin itsekkyys. Esimerkkeinä meemeistä Dawkins luettelee ”sävelmät, ajatukset, hokemat, vaatemuodit, saviruukkujen ja rakennusten kaarten muodot”. Antaessaan keksinnölleen nimeä hän halusi ”substantiivin, johon sisältyy kulttuurin välittymisen yksikön eli matkimisen yksikön idea”.

Meemiteoriaa ei olla hyväksytty tieteeksi, mutta taidelehteä imitoivan meemitilin teokset on hyväksytty näytteille taidemuseoon. (Sen vuoksi niitä esitellään nyt myös Taidejulkaisu Totuudessa.) ”Jos konsepteja joista on vaikea saada otetta niiden sofistikoitumisen takia, kuten Fluxus tai suhteellinen estetiikka pidetään yleisesti hyväksyttyinä taidesuuntauksina, meemit ehdottomasti ovat mielestäni taidetta. Oma tarkoitukseni on nähdä meemikulttuuri visuaalisen taiteen laajentumana ja nykytaiteen terminologian torjumisena. Meemitili voi olla taideteos, näyttely, performanssi tai instituutio itsessään ja itsestään.”, kertoo Cem A. The Art Newspaperin haastattelussa.

@freeze_magazine

Näyttöjen rikkinäisyydellä taiteilija halusi myös haastaa tai rikkoa inforuutujen ja näyttelyssä olemisen konsepteja. Oliko museoon hyökätty? Pitäisikö henkilökunnalle kertoa? Mitä täällä tapahtuu? Oletko sinä leikkinyt jonossa lapsena ”rikkinäistä puhelinta”, missä kuiskataan sama asia aina seuraavalle ja katsotaan miten juttu muuttu jonon hännille päästessä?

@freeze_magazine
Cem A. The Art Newspaperissa

Siinä sitä taas ollaan rajattoman (sanan)vapauden ja moraalin ja etiikan kysymysten äärellä. Mitä vaan saa matkia, pölliä, käyttää, liittää konteksteihin ja sanoa, vai mitä?

I love you too, internet

Taidejulkaisu Totuus jää kauhuissaan seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Follow @freeze_magazine

Visit: https://www.theartnewspaper.com/2022/05/05/my-disillusionment-with-the-london-art-world-led-me-to-make-art-with-memes-artist-cem-a-on-his-barbican-exhibition

https://www.barbican.org.uk

https://instagram.com/freeze_magazine?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Taidejulkaisu Totuus. Suomen The One and Only kulttuuritaidejulkaisu. ”Kaikki on ihan hyvin 😂”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s