High Tea: Puhtaalta pöydältä (eli Resnais, artisokka ja torpeedo)

Valmistelut, osa 2.

Kuinka artisokka syödään? Come si mangiano i carciofi? Reseptissä on monta vaihetta, lehti lehdeltä sanotaan, sille pitää antautua: I carciofi vanno mangiati foglia a foglia, con le dita, bagnando la estremità tenera di ogni foglia nel condimento, lukee ohjekirjassa.

Ensimmäinen askel on puhdistumista, hiero siis sormiisi kypsä mehukas sitruuna. Lävistä paksulla keittiöveitsellä sen keltainen pinta, paina läpi valkoisen kerroksen, kunnes tavoitat hedelmälihan, mehuisen. Myös siemen on halkaistava armotta. Tuhoa. Purista pehmeästi. Anna mehun valua, käsiesi kastua. Ja sitten puhdistat artisokan, askel askeleelta oikein:

1. On tosi ikävää että joudun sanomaan tän nyt sulle näin. Mut oli väärässä hän. Ei toisen rakkaus ole mikään torpedo, mitä ei voi ohjata, kellumassa keskellä järveä kiinni uppoamaisillaan olevas African kuningattaressa. Sen tuhovoima ei oikeesti ratkaise sotia, eikä keskeytä hirtto -toimia. Eihän?

Ei sillä ole sellaisia voimia.

Ei ihmisten välinen rakkaus ole uskonto, et voi tehdä siitä kulttia. Ajatella, että mikä kerran meni rikki ei voi enää ikinä toimia ja sitten haikailla sen perään ikuisesti kirottuna.

Ei se tule kenestäkään toisesta.

2. Seuraava vaihe, puhdistus. Dopo questa panoramica sulle varietà passiamo a una fase importante: la pulizia dei carciofi interi, partendo, in particolare, dal come pulire i carciofi con le spine senza farsi male. Prima del taglio, infatti, è consigliabile indossare i guanti. Il carciofo va lavato sotto l’acqua corrente fredda e asciugato, eli miten puhdistaa ja pestä sisin vahingoittamatta sitä:

En ole korjaaja, en jakele mitään potkuja savun tukkimiin koneisiin enkä iskuja baareissa. Sä taisit sen jo huomata. Se Resnaisin vaimokassu: ikävä homma. Haista sinä paska nuori Resnais, sanoin sille, etkö sä tunne mitään yhteiskuntavastuuta. Itsesääliä ja v#####ta t#####n luomista. Tek####a! Voi lu##a (sensuroitu)

Kirjotan lisää kun mua lakkaa suututtamasta ja oon pessyt nää valuneet ripsivärit mun kasvoilta.

Ei tollasta voi tehdä.

Ajattele sillä aikaa artisokkaa, ajattele sen muotoa. Ajattele artisokkaa, kun haluut ymmärtää mikä on sydän ja onko sitä ollenkaan. Artisokassa on enemmän voimaa kun Hiroshiman pommissa, oon siitä aivan varma: Il carciofo è un duro dal cuore tenero, capace di prosperare da autunno a inverno, per tutto il tempo in cui gran parte degli ortaggi dorme o ha appena cominciato a far capolino sotto forma di gemma…

3. Viimeinen vaihe. Nyt voimme pyyhkiä pöydän.

Tämmösiä hommii, nonniin: Pöydällä maitoa ja kokista, savea, tomua ja tuhkaa, valkosta, jotakin vaikeaa. selvinny oot niistäki. Nenäs ensin vielä jos niistäisit. Poimuttunutta aika-avaruutta rutussa limakalvoissa pyyhitään ne samalla.

Näin pystyt tulevaa, mennyttä mielessäs muuttaa.

Eli sitte otat vaan sen rätin käteen ja alat tuuppaa. Eteiseen roskakuilu kaiva. Pyyhi, vedä roska pöydältä käteen, riisu se ku paita.
Tää on se ääni ku irrotat niistä. Oot niin ku ihminen, sieniliinakäsi. Et tarvii ees joogaa.
Homma skulaa, sun ei tartte muuttaa Roomaan.

Oot elossa, läpäsit seulonnan tänään.

Aikuinen toimimaan, näin opit pyyhkimään pöydän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s