Mature

Tomaattikeitto, Italiasta. Aurinko on siellä lämpimämpi kuin muualla, tomaatit eivät tule kasvihuoneesta. Ne ovat sodi & maturi, pehmeitä ja mausta kiinteitä, meheviä. Auringonkukan siemeniä, auringon kypsiksi kehrässä paahtamia. Vaaleita. Maapähkinöitä, en tiedä mistä maasta. Korianteria. Tuoretta. Mikään ei ole kypsytetty sähköllä, mikä on eri voima kuin aurinko, valoissa on eroja, ja siinä mistä purkautuu fotoneita. Sähkön ympärille muodostuu magneettikenttä, siinä on kaari joka johtuu siitä, että vetää ihan kaiken puoleensa; ja toinen, se joka hylkii ihan kaikkea. Molemmissa: alkuräjähdyksen voima, aika-avaruuden kaareuma, spiraalin ydin, tule tänne, mene pois dynamiikka ihan kaikessa. Luonto, joka suunnistaa magneettikentän avulla, linnun silmän tutka, voima, kaikkialla. Mutta luonnossa ohjaamatta: poimi siis tomaatteja, kun ne ovat kypsiä. Muutama, tunne paino kädellä. Hengitä.

Tomaatti, (Solanum Lycopersicum), on Chilestä ja Perusta peräisin oleva koisokasvi, kasvitieteellisesti marja. Nimi tulee nahuatlin kielestä, joka oli asteekkien valtakunnan pääkieli.

Tieteellinen luokittelu:
Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Kasvit (Plantae)
Kaari: Siemenkasvit (Spermatophyta)
Alakaari: Koppisiemeniset (Magnoliophytina)
Luokka: Kaksisirkkaiset (Magnoliopsida)
Lahko: Solanales
Heimo: Solanaceae
Suku: Solanum

Luis Meléndez: Still Life With Tomatoes, A Bowl Of Aubergines And Onions (1774).
Luis Egidio Meléndez de Rivera Durazo y Santo Padre was born in Naples in 1716. Though he received little acclaim during his lifetime and died in poverty, Meléndez is recognized as the greatest Spanish still-life painter of the 18th century. His mastery of composition and light, and remarkable ability to convey the volume and texture of individual objects enabled him to transform the most mundane of kitchen fare into powerful images.

Solanum lycopersicum: asteekkivaltakunta. Muinainen valtakunta, imperiumi. Tenochtitlán, Texcoco ja Tlacopan, yhdessä, kukoisti Meksikon alueella, kukistui espanjalaisvalloituksessa (kts. kuva yllä). Ota kolme tomaattia, kun aika on kypsä. Lävistä agaaven piikillä, anna veren valua. Aseta tomaatit uhrikivelle, asetu makaamaan selälleen. Viillä rinta auki, näet sykkivän sydämen, auringonjumalalle annat sen. Ota paperi, viikunapuun kaarnasta. Morelosin alueelta, joka on semitrooppinen, löydät parhaimmat. Kirjoita, pyyhi kätesi, ruoka on kohta valmista. Etsi paikka, ristikossa aika, pituus, leveys ja syvyys neliuloitteisena tilana. Kuolemassa ei ole helvettiä, pelkästään ikävystyttävää, siksi kiität tomaatin nesteellä, keitto, sinun seremoniasi, elämän jatkuvuuden takaaja, ja myös pelkkää pelottelua. Laita viipaleet kattilaan, mausta. Liuote, eli vesi, elämän peruselementti. Kuin laavasta irronneet mineraalit, ne muhenevat edessä silmiesi, solukalvot irtautuvat liudentuvat rajat, ja elämä tomaateista valuu veteen, katkaisit virran, mutta kattilaa polttaa tuli, ja kylkiä mustat liekit nuolevat, tilanne on eri.

”Texcoco”, ”Tenochtitlan”, ”Tlacopan” semitrooppinen, kostea ilmasto, valloittajat

Palaessa ei synny tuhka, vaan hiilidioksidi ja vesi, jos kysymyksessä on esimerkiksi etaani. Tomaatti on pieni kone, joka muuttaa ne sokeriksi ja hapeksi, ymmärrätkö, spiraali, toinen vetää kaiken puoleensa, toinen hylkii. Nyt jos mietit, ei hajoamiset ole tuskallisia, ne ovat välttämättömiä, sinä ja minä, olemme hiiltä, palat tai et, se on kaiken pohja. Lisää suolaa, valkosipulia, pilkottuna. Pippuria, sieltä purkista, vasemmalla, murskattuna. Ateria, joka kuuluu ensin valmistella, näin se tehdään, kirjotan siksi vaan ohjeita, että osaat kun on aika. Ei kai mikään onnistu muuten, tarvitaan reseptikirja, ihminen on kävelevä kvanttivärähtely, ennakoimattomuus ja sattuman summa, virhe tai rikaste alkuräjähdyksen plasmakeitosta. Nyt tomaatti on pilkottu osiin, uhrattu jumalille, liuotettu ja hyvin maustettu, lähes kaikki on valmista. Sinä selviät tästä, sanon, silitän hiuksia, ne ovat aina tiellä tai tavallaan joka paikassa. Ehkä sen vuoksi tässä nyt kesti näin kauan, mutta aika on suhteellista, se kaareutuu meidän yllemme tähtitaivaassa tai on olematonta, ääretön, kuin mustassa aukossa. Mustia pippureita. Murskattuna.

Tomaatin rakenne, esimerkiksi. Etaani, C2H6. Etyylihydridi, 30,07 g/mol, 0,0000012 g/cm3, -182,76, -88,6. Alkaaleihin kuuluva palava, helposti syttyvä, kaasumainen, väritönja hajuton hiilivety.
Etaanin palaessa syntyy hiilidioksidia ja vettä: 2 C2H6 + 7 O2 —> 4 CO2 + 6 H2O

Totuus. Suomen paras kulttuuritaidejulkaisu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s