”Muinaisjäännöksiä ympäröivässä maassa on paljon arkeologeille tärkeää tietoa eli esineen konteksti. Kun maahan kajotaan, kaikki siinä oleva alkuperäinen ja saatavissa oleva tieto tuhoutuu, jos ei osata toimia oikein. Tämän vuoksi on syytä jättää tutkiminen arkeologeille, joilla on tarkat tieteelliset tutkimusmetodit. Maan kaivaminen tuhoaa myös mahdollisuudet ottaa näytteitä ja tehdä erilaisia analyysitutkimuksia, joiden avulla voidaan mahdollisesti selvittää asioita, jotka eivät pelkän esineen kautta tule ilmi. Kun esineet on saatu talteen turvallisesti, on myös parhaat mahdollisuudet konservoida ja säilyttää ne jatkossa. Turvallisin ratkaisu on aina jättää esine paikoilleen.” -Museovirasto
Museoviraston ehdotus muiston tai kuten tässä aidon tallenteen kohtelusta on otettu vakavasti Lauri Hyvärisen äskettäin pietarilaisen Intoneman kautta julkaistun viidennen soololevyn Cut Contexts -levyllä. Viisi kappaletta koostuvat äänten ”muinaisjäännöksistä”; vuosien 2017-2020 aikana ympäri maailmaa kerätyistä sirpaleista: leikkauksista konteksteihin, paikkasidonnaisista improvisaatioista ja ympäristön äänistä.
Viimeisen vuoden aikana Hyvärisen konservoinnissa ja luovissa käsissä sirpaleista on muotoutunut sävellyksiä, joissa alkuperäisistä konteksteistaan kaivetut artefaktit on pyritty säilyttämään mahdollisimman koskemattomina – ja toisinaan niistä onkin säilynyt vain fragmentteja. Teos rakentuu hiljalleen kuin tomun alta paljastuva jäännös, joka kasvaa loppua kohden paljon kuulijaansa suuremmaksi. Sitä kuuntelee aluksi kuin oikeasti hauraan jäännöksen äärellä, kunnioittaen ja varoen ettei riko mitään – ja lopuksi täysin ajasta ja paikasta kadonneena ja itsensä unohtaneena kokonaisuuden kauneuden suuruuden äärellä.
Cut Contexts alkaa hiljaisuudella, puhtaalla hiljaisuudella. Odotuksella. Sitten, hyvin hiljalleen, kuin osin ajan tuhoamista luista tai kokonaisuudesta, Hyvärisen äärettömän herkkä ja hellä sivellin puhdistaa tomua ja hienoa hiekkaa päältä, ja äänen puhtaus pääsee osa osalta, vahvistuvin fragmentein, täyteläisen hiljaisuuden jaksottamana esiin.
Kaivaukset paisuvat muuttuen oveksi toiseen aikaan ja paikkaan, Egyptin tai Perun hiekka-aavikon, astronomisen tarkkojen rakennusten, mystisen kuolemanlaakson ja ikuisen, ajattoman läsnäolon olemattoman ohuen ajan kalvon toiselle puolen, yli kirkkaisiin tähtitaivaisiin, kuvitteellisin sfääreihin tai jonnekin vielä kauemmas, sanojen, materian ja ajan tuolle puolen.
Sitten kuvitteellinen ”muisto” johon olemme päässeet mukaan, toinen ulottuvuus, avaruuskonteksti ottaa konkreettista muotoa. Jostain kantautuu jatkuva kolina, puulaatikoitako, potkiminen ja muutos, muuttoko, aamuun heräävä ranskalainen kukkaniitty kukko, ihmissuhdeko, kokeilua, vielä

Siinä avaruus peitetään avoimilla palloilla ja tarkastellaan, kuinka nopeasti pallojen määrää on kasvatettava, jotta niiden säteen puolittuessa ne edelleen peittävät tutkittavan avaruuden.
Ihmisen tunteman neljän ulottuvuuden (leveys, pituus, syvyys, aika) lisäksi pohditaan muiden ulottuvuuksien olemassaoloa.


1: the parts of a discourse that surround a word or passage and can throw light on its meaning
2: the interrelated conditions in which something exists or occurs : Environment, setting, [// the historical context of the war]
Odotukset rikkova kokeellisuus ja menetelmän hypnoottisuus irrottavatkin kuulijan, arjen ja käsittämämme nykyhetken ja todellisuuden kontekstista. Ollaan mukana muistossa ja tarinassa, mutta itse luodaan sitä. Kuullaan ja tämä tapahtuu yksin, mutta yhteyden tunne on syvä.
Miten merkin merkitys tai havainnon ymmärrys muuttuu ilman asiayhteyttä, kontekstia, tietoa? Kun artefaktit, äänten yhdistelmät on erotettu kontekstistaan, niitä kuulee ja ”katsoo” kuin mitä tahansa muinasjäännöstä tai esinettä museossa lasin takana. Näky tai ääni on hyvin konkreettista, mutta loput rakentaa mieli. Tavallaan Cut Contexts ääniteos siis noudattaisi myös minimalismin logiikkaa, missä vähäisyys synnyttää runsautta, ellei se veisi niin intensiivisen yllätyksellisellä, voimistuvalla ja visuaalisella otteella eteenpäin. Jokainen tauko on siinä kysymysmerkki, ja jokainen tapahtuma yllättävä käänne.
”Finnish guitarist Lauri Hyvärinen work on the solo album Cut Contexts was carried out in 2020-2021, when musicians suddenly had a lot of time for studio work,” kertoo ajasta irtoamisesta Cut Contextsilla myös levy-yhtiö Intoneman esittelyteksti. ”This prompted Hyvärinen to listen and select the recordings of previous years and, on their basis, create 5 pieces, each one clocking in at 7 minutes. The result is an unpredictable and varied album, in which deliberate instrumental impulses coexist with coincidentally occurring environmental sounds, at the same time obeying the will of the composer and directing his thought. On one hand, this is a collage technique, due to which there are unexpected twists in the music. On the other hand, this is extremely focused guitar playing in a minimalistic manner. On the third hand, these are field recordings, attuning to attentive listening.”
Ajasta ja kontrollista irtoaminen ja ”kolmannen käden” tai uuden ulottuvuuden ilmaantuminen on ihan tunnistettava postpandemia -olo. Entropia matemaattisen rationaalisen kehyksen sisään tungetun hallinnan tunteen suhteen, (epäjärjestyksen tasaisesti lisääntyvä määrä systeemissä, haje), ajan virtauksen suunnan tunteen muutos, irtoaminen entisestä kontekstista, joku syvenevä henkiolento-minuus. Cut Contexts on arvokas matka ajassa ja maisemissa, peltonauhoituksissa, se on aika-avaruutta, rakkautta.
Lauri Hyvärinen (s. 1986) työskentelee kokeellisen, improvisoidun ja sävelletyn nykymusiikin kentillä. Hän on esiintynyt Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä julkaissut useita kymmeniä levytyksiä ympäri maailmaa. Hänen viimeaikaisia yhteistyökumppaneitaan ovat Ilia Belorukov, Sergio Castrillón, Clara de Asís, Léo Dupleix, Sähkökitarakvartetti ja Naoto Yamagishi. Lue lisää https://laurihyvarinen.com

https://laurihyvarinen.bandcamp.com

Cut Contexts -levyä pääset kuuntelemaan täältä: https://intonema.bandcamp.com/album/cut-contexts
Totuus. Suomen virallinen kulttuuritaidejulkaisu.