Raja-aitojen murtamista peltomaisemissa – Avantgardevekkula: Polttava tarve Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelyssä Joutsassa

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely: Polttava tarve 12.6.-29.8.2021

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely Avantgardevekkula: Polttava tarve avautuu 12.6.2021 ja on yleisön koettavissa elokuun 29. päivään saakka. Kyseessä on joutsalaisen Haihatuksen 22. kesänäyttely. Haihatus siirtyi vuonna 2019 muun muassa Cleaning Womanista tutun muusikko-taiteilija Risto Puurusen haltuun. Peltojen keskellä sijaitsevan kultturilähteen alkutaival alkoi karusti pandemian merkeissä, mutta siitä huolimatta onnistuneesti viime kesänä järjestetty Haihatuksen ensimmäinen Avantgardevekkula (2020) oli taidelaitoksen historian suurin yleisömenestys.

Viimevuotisesta Avantgardevekkulasta lunastettiin Kiasman kokoelmiin kaksi työtä, Ninni Luhtasaaren ”Kaikki mitä valo koskettaa” -suihkulähde sekä Antti Immosen “Vapautta Kaivossa” -veistos.

Odotukset ovat korkealla myös tämän vuoden suhteen, kertoo Polttavan tarpeen kuraattori ja taiteilija Tuomo Vuoteenoma. ”Avantgardevekkula on taiteen karnevaali, joka yhdistää juhlallisesti ylhäisen ja alhaisen. Näyttely haluaa häivyttää tittelit, suuret saavutukset ja ennakkoluulot, jotta voisimme yhdessä palata mahdollisimman alkuperäisen ihmettelyn ja empaattisen pohdinnan äärelle. Taide on voimavara, jonka avulla on mahdollista murtaa materiaalisia ja henkisiä raja-aitoja. Tästä toimivat esimerkkeinä muusikot, kuten Heta Bilaletdin ja Teemu Tanner, jotka osallistuvat kuvataiteellaan kesänäyttelyyn”, Vuoteenoma sanoo.


Onko tarvehierarkia muuttunut ja tarvitsee uutta määrittelyä? Suomalainen ja länsimainen yhteiskunta on taannut jo vuosikymmeniä isolle osalle väestöä perustarpeet. Esimerkiksi asuminen, ravinto, turvallisuus ja koulutus ovat katsottu yhteiskunnan toiminnan kannalta yksilölle välttämättömiksi tarpeiksi, joiden täyttäminen on yleisen edun nimissä syytä taata jokaiselle.

Inhimilliseen elämään kuuluu rajallinen määrä mahdollisuuksia, joista jotkut voidaan määrittää sisäsyntyisiksi tarpeiksi. Aineellisen yltäkylläisyyden myötä on ilmaantunut myös runsas joukko monin tavoin pitkälle kypsyneitä ja yhä monimuotoisempia tarpeita, jotka vaativat tyydytyksensä. Hyvin pitkään tarpeita on myös syötetty ulkoapäin, jotta niitä on voitu käyttää taloudellisesti hyväksi.

Avantgardevekkula: Polttava tarve tarkastelee kuumia inhimillisiä tarpeita veistosten, installaatioiden, kuvien ja äänimaisemien kautta. Näyttelyyn on valittu teoksia ja tekijöitä, joiden teokset välittävät kokemuksia, tuntemuksia ja visioita eri tasoisista tarpeista ja niiden vaikutuksista ympäristöön. Teoksista ilmenee välähdyksiä myös tilanteista, kun tarpeiden tyydyttyminen on pulmallista tai toisaalta siitä, mitä kyltymätön tarpeen täyttyminen saattaa lopulta tarkoittaa, näyttelystä kerrotaan.

Lanka Palaa
Marika Kaarna: Jaakobin uni (2020). Öljy kankaalle.
Henna Nerg: Rib Cages

Avantgardevekkula: Polttava tarve –näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat ja ryhmät: Heta Bilaletdin, Petri Eskelinen, Terhi Ekebom & Sebastian Boulter, Harrie Liveart, Sini Havukainen, Meri Hietala & Antti Ahonen, Hanna Hyy, Marika Kaarna, Kallo -kollektiivi, Sakari Kannosto, KOELSE, Lanka Palaa, Henna Nerg, Arttu Nieminen, Benjamin Nozdrachev, Jaakko Pietiläinen, Jonne Pitkänen & Eeva-Liisa Puhakka, Risto Puurunen, Iiris Elena Rusi, Teemu Siika, Teemu Tanner, Anssi Taulu, Kaasu Virtanen, Voimametsä, Tero Vänttinen, Vesa Väänänen ja Jenni Yppärilä.

Viimevuotiseen tapaan Taidelaitos Haihatuksessa järjestetään heinäkuusta alkaen näyttelyn yhteydessä MusaSunnuntai -konsertteja, tapahtumia ja toimintapäiviä – viranomaisohjeet luonnollisesti huomioiden. Taidelaitos Haihatuksen väljä alue ja moninaiset sisätilat sekä
taide-elämyspuiston luonne mahdollistavat vieraille kiireettömän ja turvallisen näyttelyelämyksen. Ohjeet perille pääsyyn ja lisää tietoa tiältä: https://haihatus.fi

Taidelaitos Haihatus on monitaiteellinen keskittymä Joutsassa Keski-Suomessa. Haihatus on lukuisten taidenäyttelyiden, tapahtumien ja konserttien kotipaikka, jossa toimii myös virkeä ja kansainvälinen taiteilijaresidenssi.

Haihatus on avoinna kävijöille tapahtumien ja näyttelyiden aukioloaikoina. Residenssi on taiteilijoille avoinna ympäri vuoden, ja sinne pääsee myös tutustumaan sovitusti.

Kulttuuritaidejulkaisu Totuus. Asiaa taiteesta ja mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s