Sotian Jade johdattaa vie sen voiman äärelle, missä kenelläkään ei ole mitään hätää

”Jaden tarina kertoo kahdesta ihmisestä, jotka vetovoima on tuonut yhteen, jotta molemmat voisivat oppia oman oppiläksynsä elämästä. Yhden oppiläksy on lopettaa miellyttäminen, hylätyksi tulemisen pelkääminen ja takertuminen. Toisen oppiläksy on päästää lähelle ja lakata karkailemasta, kun tilanne tuntuu tukalalta. Molemmat oppivat avoimuutta, rehellisyyttä, luottamusta, rajoja ja rakkautta. Kokonaisena olemista toisen rinnalla.” -Sotia
Kannen kuva Mark Vicuna


Kuulin sen laulun
jonka sinä teit
virralta pyysin oi luoksesi minut vie

Kokonainen mies
Kokonainen nainen
Tunnen tulen sussa
sielussa jaetussaJaetun sielun äärelle johdattava Sotian (Solja Lönnroth) Jade johdattaa on artistin neljäs, vakuuttavaa puhtautta, iloa ja keveyttä, rakkautta tulviva folkvibainen kappale. Tie Jaden äärelle ei ole kuitenkaan ollut helppo eikä yksinkertainen – tai tie elämän vertauskuvana ei ehkä ole ollenkaan – mutta selkeästi on kypsynyt joku oivallus ja ratkaisu, portti valoon ja oma sisäinen varmuus sen ohjenuoran myötä. Biisi on tunnelmiltaan täynnä löytämisen riemua, rehellisyyttä, omia rajoja, rohkeutta ja luottamusta – tavallaan se on myös kutsu. Tila, yhteys itseen, jossa tunteet tai oleminen eivät riipu toisesta ihmisestä tai hänen ratkaisuistaan, kummankaan osapuolen huonosti toimivat suojarakenteet ja reaktiot eivät nouse esiin hylkäämisen, vangiksi jäämisen tai sattumisen pelosta. Ne on tosiaan heitetty saniaisten ja jadekivien huoleksi, ja pelko on palanut karrelle värjäten taivaan oranssiksi niin että tuhkaa sataa jossain sielun syövereissä siis vertauskuvallisesti.

Jäljelle jää jadenvihreä keveys, kirkkaan sininen taivas ja tuulessa hulmuavat värikkäät huivit. Vapaus.

Pelkäät aivan turhaan
monen meren takaa
Rakkaus on vapaa
en tuu sua hakemaanHyvin sitkeä ja tiivis jade voi olla joko läpikuultavaa tai läpinäkymätöntä. Se ei ole kiteinen, vaan massamainen kivi. Jade on tavallisesti väriltään vihreä. Jadesta löytyy myös korkeasti arvostettu jalokiviluokan jade, jota kutsutaan Keisarin jadeksi. Se on hyvin harvinaista ja kallista. Hiottuna ja muotoiltuna jade on hyvin kestävää, se ei helposti murru, katkeile taikka kulu. Jaden pinta on hieman kuin vahamainen. Ennen Kolumbuksen aikaa jade oli Keski-Amerikassa kultaakin arvostetumpaa.

Jade johdattaa on myös artistin ensimmäinen soittolistoille ja Rumban ensisoittoon yltänyt kappale. ”Tän biisin syntyhetkellä koin karseeta yksinäisyyttä ja nyt saan jakaa Jaden näin monen kanssa. Tää oli myös biisi, jossa piilee voima, joka anto alkusysäyksen ja vauhdin Sotialle.” kertoo Sotia. Aikoinaan muun muassa Adikian kanssa yhteisessä punkbändissä Slut shit solistina toiminut artisti on itsekin kulkenut pitkän tien valoon, ikään kuin kävellyt tulen läpi. ”Punk aikoinaan valikoitu siksi, että siinä pääsee ilmaseen itteensä ilman, että tarvii olla niin tarkkana et kaikki osuu kohilleen. Lisäks satuin punkbändiin, niin tuli ajateltua enemmän punkisti biisejä tehdessä. Sotian biisit taipuu useaan tyylilajiin, kuten Ota mut takaa voi olla punkkia tai poppia. Ja tälleen haluaisin jatkaa Sotian parissa, et vois tehä biisi eikä genre edellä.”

”On se erikoista miten sisin johdattaa vaikka ite on joskus ihan hämillään.” – Sotia Kuva Mark Vicuna

Jade on ollut erityisesti Kiinassa arvostettu ja pyhä kivi siihen ladattujen metafyysisten ominaisuuksien takia. Postmodernin ja kapitalismin loppuvaiheessa kakistelevan, konsrumismin ympärille käpertyvan globaalin mainospuheyhteiskunnan suuret kertomukset, ideologiat ja uskonnot ovat kriisissä ja ihmisen jano henkilökohtaiseen hengelliseen suuri. Siitä kertoo esimerkiksi suositut vaihtoehtoiset enkeli- ja kiviterapiat, noitahommat, tarotkorttien suosio, joiden avulla haetaan porttia tuonpuoleiseen, kosketusta johonkin tunnistettavaan universaaliin yhteiseen henkeen tai voimaan, johonkin missä ei ole aikaa tai yksilöitä elämän sanattomasti sykkivään olemukseen – siihen mihin ei ole sanoja eikä ymmärrystä ja se on hyvä niin. Ja siis omaan itseen silleen ihan paljaana.

Vaikkei uskoisi shamanismiin, kalliomaalauksiin, jumaliin, shakroihin tai kehenkään ja mihinkään, kiviterapeuttiset tekstit kertovat ainakin metaforisesti tärkeistä oivalluksista hyvän tiellä.

”Jade on ehdottoman voimakas unikivi, jota on arvostettu ja käytetty jo muinaisissa kulttuureissa. Se auttaa mm. ymmärtämään pyhien rituaalien merkitystä ja kuljettaa sinut sisäisille tasoille. Kiviterapian mukaan jade vähentää kielteisyyttä, edistää pitkäikäisyyttä ja unelmia. Tämä suojeleva kivi opettaa viisautta rauhassa ja houkuttelee hyvää onnea sekä ystäviä. Se palauttaa atlantiksen hyvien aikojen värähtelyä ja yhdistää meidät takaisin alkuperäiseen sieluperheeseen. Pääkivenä kultapuristettu jade symboloi maaäidin eheää yhteyttä, joka ihmisillä oli Atlantiksen aikana. Valkoinen vuoristojade ohjaa energiaa parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa päätöksenteossa.”


Jade siunaa kaiken, mihin se koskettaa. Jade on portti ja mahdollisuus tavoittaa henkinen maailma ja saada siellä sisältä päin tietoa korkeammasta henkisyydestä. Jade kohottaa ihmisen luovuutta ja auttaa häntä löytämään elämässään oikeita ratkaisuja ongelmiin. Jos ihminen kokee syyllisyyttä tai tappioita, jade auttaa selviytymään tilanteista. Jade varmistaa pitkän elämän ja rauhallisen kuoleman. Se on myös voimakas parantava kivi, hyvän onnen ja ystävyyden kivi. Jade tuo selkeyttä silloin, kun tuntuu, että ihmissuhteet ja kaikki niiden mukana kulkeva on totaalisesti sekaisin. Jadea suositellaan erityisesti hermostuneille ja äkkipikaisille henkilöille. Jade rauhoittaa ja vakauttaa ihmisen sisäisen elämän ja persoonallisuuden. Jade on rakkauden kivi. Se lujittaa rakkautta ja lisää luottamusta ja uskollisuutta kumppanien välille. Kaiken kaikkiaan jade inspiroi rakkauteen. Se palauttaa ihmisarvon jokaiselle, jota on pilkattu jonkin erilaisuuden vuoksi.

Kiinalaiset ovat kaivertaneet jadesta loputtoman määrän erilaisia koruja, astioita, helmiä, riipuksia ja hautaesineitä.
Kiinalaisille jade edustaa ikuisuutta ja jatkuvuutta. Juuri kiinalaiset ovat arvostaneet suuresti jadea sen metafyysisten, parantavien ja suojelevien ominaisuuksien vuoksi.


Kivien energialla ja niiden käytöllä muistutuksena ”voimista” tai apuna yhteyteen on pitkä historia – esimerkiksi katolilaisten rukousnauhat, joissa lasketaan helmiä rukouslitanian mukaan, monet pyhät esineet ja talismaanit, jalokivien arvokkuus voimien, uskonnon ja vallan symboleina, pimeä aine ja fysiikan ja kemian tuoma ymmärrys alkuaineista josta ihan kaikki koostuu ja voi palautua.

”Kauniit kivet myös muistuttavat siitä, että kovan paineen ja puristuksen myötä voi syntyä jotain värikästä, ihmeellistä, pientä avaruutta muistuttavaa. Jokaisella kivellä, kuten kaikella muullakin tässä maailmassa on oma värähtelynsä, eikä kivien energia ole ’kuollutta’. Kiviä onkin käytetty tuhansien vuosien ajan eri kulttuureissa ympäri maailmaa poistamaan fyysisiä, psyykkisiä ja henkisiä tukoksia. Niiden uskotaan auttavan energiaa virtaamaan vapaasti kehossa, ja näin ollen vaikuttavan terveyteen kokonaisvaltaisesti. Kivien hoitavia vaikutuksia ei ole tieteellisesti todistettu, kuten ei ole monien muidenkaan täydentävien hoitomuotojen, mutta moni uskoo ja tuntee kivien hoitavan voiman.” (Meri Mort, Kivien hoitavat vaikutukset 01/2018)

Mutta miten jaden johdatus voi todella ratkaista ongelmia ja valaista tietä, ei varmaankaan niin, että laitetaan kivi otsalle ja toivotaan parasta? Kyseessä on isompi sisäinen oivallus ja tuskainenkin kasvamisen ja itsetutkiskelun täyttämä tie, josta kukaan ei selviä yksinään. Kyky läheisyyteen ja terveeseen erillisyyteen toiseen ihmiseen voi olla haavoittunut monella tapaa, eikä aikamme varsinaisesti ruoki aitoa yhteyttä toisiin ihmisiin. Se vaatii voimaa, sitkeyttä, jalokivimäistä uskoa itseen ja sitä, että malttaa kuunnella omaa sydäntään ja sisäistä ääntään, eikä säntäile turruttamaan sitä milloin milläkin, kunnes herää tunne ja oivallus siitä mikä on oikein ja hyvin – ja miten usein riitää se, että ei tee mitään, hengittää syvään ja vaan on.

Koska elämä kantaa ja kaiken alla kaikki on aina hyvin.

”Pelkäät aivan turhaan
Saniaiset kuiskaa
Rakkaus on vapaa
En tuu sua hakemaan

Pitkiä valkeita pilviä vain
Vihreät kivet johtavat kulkuain

Kokonainen mies
Kokonainen nainen
Alan uskoa
Yhtä samaa sielua

Pelkäät aivan turhaan
monen meren takaa
Rakkaus on vapaa
En tuu sua hakemaan”

Sotia – Jade johdattaaSuomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s