Kaikki on peruttu! Mutta ei hätää, Naamat 2020 pilotoi omaleimaisen virtuaalifestarin ja teki sen …naamasti

Namaste (namastē) eli namaskar on etenkin Intiassa yleinen tervehdys. Namaste tehdään laittamalla kädet rinnan korkeudella yhteen ja kumartamalla kevyesti. Namastella on syvällinen henkinen merkitys. Sillä tunnustetaan elämänvoima, jumaluus, itseys tai jumala minussa, joka on sama jokaisessa. Painamalla kämmenet yhteen tavattaessa kuvataan hengen ja materian yhteenliittämistä. Naamat -festivaaleilla, joilla kaikki on pyhää ja mikään ei todellakaan ole, kaikki tapahtuu tietenkin Naamasti.

 

 

Kannen kuva: Naamat.info / Jyri Kiuru

 

Kilometri toisensa jälkeen taittuu lohduttomassa kaatosateessa renkaiden niellessä asfalttia matkalla syvälle ”rauhaan” – Naamoille joita ei ole fyysisessä maailmassa, virtuaalinaamoille. Raskaat vesipisarat virtaavat pitkin auton ikkunoita vihdoin tuttuun pöpelikköön metsätielle kääntyessä.  Legendaariset ajo-ohjeet ovat yhä selkärangassa (siitä apsin torni kun näkyy nouset rampille ja sitten sillan yli), ja kaikki muukin on ihan tutusti. Mutta ei ole. Maailmanloppu on varmuudella nyt tullut.

 

peltokarnewaaliwuhna2020
Riehakasta karnevaalitunnelmaa pellollajota edelliset 20 vuotta on Naamat -viikonloppuna täplittänyt kirjava kupolitelttojen, paviljonkien ja perseiden meri. Infon tätinä normaalioloissa toimiva Emilia Lahdenperä suunnittelee kuvassa aktiivisesti rantaan kädelle menoa täysin vailla kiintopistettä, sillä inhotelttaa ei tänä vuonna ollut lainkaan. Infotelttaa! Info. (Jädelle! Jädelle. Ei toteutunut.)

 

kylttijaakkowuhan2020
Kaikki muukin ”hauska” oli taas kielletty.

Vai onko kuitenkaan? Tummasävyisen ja täyteläisen, oudon kesän Naamat -festivaali toteutui nimittäin kyllä ja vieläpä erittäin laadukkaasti – internetissä.

Kun tapahtuma päätettiin perua,  Tuomiston sydäntäsärkevän kauniin tilan uumeniin ryhdyttiin nopeasti kehittämään pelastavia ja korvaavia toimenpiteitä. Näin syntyi Pelasta Naamat -kampanja, jonka tarkoituksena oli paikata taloudellista notkahdusta ja mahdollistaa ensi vuoden kaikkien aikojen Naamojen järjestäminen. Sekä tietenkin kenties vieläkin tärkeämpänä vaalia ja pitää elossa kallisarvoista Naamat -henkeä.

Tarjolla oli mesenaattityyppisesti erilaisia tukipaketteja, jotka lunastamalla sai olla tukemassa Naamoja. Pakettien hinta vaihteli halvimmista 15 euron Sika Säkissä ja Naamat 2020 – it didnt happen -tukipaketeista aina 120 000 euroa maksaneeseen Naamat kiihottaa -pakettiin (kiitoksena tuesta sai 420-sivuisen Naamat kiihottaa -esseekokoelman kiihottavista naamoista sekä tärkeitä ohjeita kuinka hauduttaa ripulia oikein ennen kuin se kannattaa päästää ilmoille. Teos oli ilmoituksen mukaan saatavilla noin kahden vuorokauden ajan pdf-muodossa, jonka jälkeen se häviää internetistä ja Naamat-organisaation vastuulta.) Erityisen puhuttelevilta vaikuttivat etukäteen myös esimerkiksi Unhappy Earlybird -paketti sekä Pönötys johon kuului muun muassa Kekkosen uudenvuoden puhe vuodelta 1977 (huom! Tulostettuna.). Jokainen paketti sisälsi kiitoksena koodin, jolla siis pääsi osallistumaan tähän Naamat-viikonloppuna järjestettyyn virtuaalihäröilyyn.

Ihan kaikille avattiin Naamojen ajaksi kriisipuhelin päivystystason ei-naamoja tilanteiden varalle.

Koska kyseessä on Naamat ry, mitään peruskeikkastriimausta ei tietenkään voinut odottaa. Noveltiven vaikuttavan upeasti teknisesti toteuttama 3D Virtual tour käsittää panoraama -henkisen virtuaalivisiitin Tuomiston tilalle ja kaikkiin Naamojen kannalta olennaisiin toimintoihin kuten bajamajaan, riiheen ja navettaan, leirintäalueelle ja saunaan. Täppejä klikkaamalla pääsee mitä naamaisimpiin ulottuvuuksiin. Interaktiivisuus toteutui virtuaalitapahtuman chat -huoneissa, vittuilu- ja kriisipuhelinten sekä sosiaalisessa mediassa jaettujen varjofestari – tunnelmointien avulla.

Näyttökuva 2020-07-28 kello 23.33.16
Naamojen kaikki olennainen on siirretty internettiin pyöriteltävässä panoraamassa ja myös ihan oikeat ihmiset ovat tuolla noissa paikoissa paikalla Naamat -viikonloppuna.

 

Näyttökuva 2020-07-28 kello 23.35.47
Jaakko Laitinen & Väärä raha -haastattelussa Naamojen Foto Järvinen kysyy myös artistin keksimiä kysymyksiä, esimerkiksi mikä oli Platonin suurin virhe ja onko Olof Palmen murha selvitetty.

 

Näyttökuva 2020-07-28 kello 23.48.21
On nimittäin raju.

 

Näyttökuva 2020-07-28 kello 23.52.16
Naamasti! Arkkikondiittorit Kohtalokas Narahdus ja Ruskea Kuiskaus ohjaavat festivaaliväelle ja virtuaalinaamoille striimatun pienpanimo Top Fuelin panostuksen tapahtumaan, elikkäs erittäin hengellisen ja kaikesta päätellen onnistuneen kaljameditaation. (Reportterimme Heini Heikkilä observoi saidshow -teltan tapahtumia varmuuden vuoksi merkittävän turvavälin etäisyydeltä.)

 

Näyttökuva 2020-07-28 kello 23.36.16
Jopa saunaan ja metsälammelle pääsi virtuaalihäröilyssä. Ei kovin perseestä.

Naamoilla nähtiin siis myös ihan oikeaa taidetta ja pelkkää rakkautta Suomen ja koko universumin kärkikaartiin kuuluvien artistien esitysten myötä. Vaikka fyysisesti paikan päällä oli vain virtuaalitapahtuman toteuttanut tuotantoryhmä, kollektiivinen Naamat -irtautuminen arjen ihan kaikesta – se vaan tapahtui. (Heini Heikkilä esimerkiksi lähtiessään paikan päältä unohti lähestulkoon koko maallisen omaisuutensa residenssinä toimineeseen asuntoautoon nukuttuaan yksin ahtautuneena sen ruumisarkuksi nimettyyn perimmäiseen soppeen – näin käy vain Naamoilla. Kaikki maallinen riisuuntuu, ihminen paljastuu, sielu kohoaa korkeammille tasoille.)

Vakavasti ottaen Naamojen virtuaalihäröily on pilotti, jollaisia ei hirveästi ole vielä olemassa ja vaikka kuinka toivomme ettei tarvitsisi ihan hirveästi ollakaan, muoto tarjoaa kiinnostavan ikään kuin täysin uuden mahdollisuuksien tabula rasan, missä aivan huippulaatuinen, jopa edelläkäyvä tapahtumatuotannon osaaminen kohtaa täysin uuden formaatin, jota kukaan ei vielä oikein tunne – ei tekijät, esiintyjät eikä osallistujat. Yksittäisten varjofestivaalien täplittämät näkymättömät yleisöt ovat kuitenkin erittäin paljon olemassa aivan kuin totuus – ulkona tuolla jossain – ja niin myös järjestävän tahon vittumainen huumori ja kyky vetää normit ja arki hetkeksi vessanpöntöstä sopivan sivistyneesti. Parhaimmillaan uusi tilanne on iso mahdollisuus, josta syntyy jotain ihan uutta. Taajuus, kun fyysistä yhteyttä ei vaan ole.

Ja mikä on huippulaadukkaasti monikamerataltioidun, ihania assosiaatioita kätkeviin kesäkuviin sijoitellun virtuaalinaamojen tavoitettavuuden lisäksi se paras juttu? Toi aarrearkku säilyy ja siihen voi palata niin monta kertaa kuin haluaa.

Ehkä oikeiden ja virtuaalifestareiden yhdistelmä tulee olemaan joskus maailmanlopun jälkeisinä aikoina, kun ihmiskunta esim. on ensin tullut järkiinsä ja pandemiat raivonneet, se juttu, joka mahdollistaa osallistumisen aivan rajattomasti ihan kenelle tahansa – fomon ja ulkopuolisuuden kuolema, yhteisen taajuuden syntymä.

Eiks nii.

 

 

Rockfestari Naamat on vaihtoehtoinen festari, jonka järjestää Naamat ry. Yhdistyksen ”tarkoituksena on edistää kulttuuritoimintaa”. Kaveriporukan bileistä alkanut festivaali järjestetään Muuramessa Tuomiston tilalla kokonaan vapaaehtoisvoimin. Lue lisää täältä tai https://www.naamat.info/ .

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s