Make love, not war – F.U.N.C. :n Kintsugi vie pehmeälle ajelulle universaaliin rajojen tuolla puolen

Kintsugi ,”to repair with gold”, art of repairing pottery with gold or silver lacquer and understanding that the piece is more beautiful for having been broken

 

 

 

 

Pirstaloituminen. Hajoaminen. Sota. Väkivalta. Entropia. Tuho. Valheet. Viha.

Siinä muutama aikaamme kuvastava maailmanlopputermi, joita vasten vaihtoehtoisen r&b duo F.U.N.C.:n debyytti -EP Kingutsin esittelykirje alkaa yhtäkkiä ns. ”make sense”. Levyn nimittäin ilmoitetaan olevan sitä, mitä maailma on juuri nyt kypsä ja valmis kuulemaan. Pehmeäsoundinen ja chilli EP kun ei ole mitään viatonta eskapismia, vaan väkevää toivo- ja rakkauspuhetta käynnissä olevan sodan tarpeisiin: ”No we are not talking about a musical experience similar to leaning back in your chair while enjoying a warm bowl of spicy apple cider. This album is the spring in your autumn, the eye in your storm and the electricity in your motherfucking Altair 8800. Let it gently caress your finely stringed inner ears and shake your brainstems until you want nothing more than to dance from dusk till dawn and make sweet sweet love on the barricades.”, kirjoittaa F.U.N.C. Kingutsi -EP:n esittelykirjeessä.

EP onkin paitsi tekijöidensä osalta useiden kulttuurien ja genetiikan, monien gernejen ja tyylien yhdistelmä, joka soundaa yhteen kuin satakielet, mustarastaat ja muutkin linnut metsässä – täysin harmoniassa, rikkaina. Lopputulos on mieletön kollaasi vivahteita ja tunnelmia, joka irrottaa rationaalisesta ja vie jonkin kosmisen kohtaamisen äärelle. Teema on eheä nimeä myöten: Kintsugi tarkoittaa japanilaista, wabi-sabiin liittyvä astioiden ja keramiikaan korjaustekniikkaa, missä hajonneet palaset liitetään yhteen kullalla. Sen filosofian pohjalla on korostaa elämän jälkiä astiassa, ja saada samalla aikaan jotain vielä kauniimpaa, kuin ”täydellinen”, alkuperäinen ja kliininen.

Kintsugi (金継ぎ, ”golden joinery”), also known as Kintsukuroi (金繕い, ”golden repair”), is the Japanese art of repairing broken pottery by mending the areas of breakage with lacquer dusted or mixed with powdered gold, silver, or platinum, a method similar to the maki-e technique. As a philosophy, it treats breakage and repair as part of the history of an object, rather than something to disguise.

Epätäydellisenä täydellinen -filosofian lisäksi kintsugi korostaa ja tarkastelee myös kultaa materiaalina mukavan käytännöllisessä tehtävässä. Se on arvokasta, harvinaista ja kaunista, pystyy korjaamaan rikki menneen, mutta ei hallitse koko astiaa eikä ole pääroolissa siinä. Kultaa ei kintsugissa käytetä myymisen tai ostamisen välineenä. Sillä korjataan rikki mennyttä. Se liimaa yhteen osia ja korjaa toivottomia tilanteita. Se on vastavoima elämän tuhoaville voimille. Tai jonkunlaista resilienssiä. Kykyä korjaantua ja nähdä kauneutta tapahtuneessa.

”Maailma jatkuvasti säröilee, kuplii, värähtelee ja uusiutuu radikaalistikin. Elämä tapahtuu jatkuvassa tulemisen tilassa, organisaatiotkaan eivät ole koskaan paikallaan eivätkä valmiita. Yhteisöjen toimintatavat elävät jatkuvassa muutoksessa kuin luonnon ekosysteemit, joissa ilmaston, maaston ja eliöstön säröilevä vastavuoroisuus muovaa kokonaisuutta ja sen osia tilannekohtaisesti. Jokainen särö on ilmiönä kiinnostava, se muuttaa systeemin dynamiikkaa, se on merkki toisenlaisen tulosta. Se kertoo muotoutumisen alusta, jossa ei näy vielä jäsentyneisyyttä, selkeyttä, eikä vielä kaunistakaan. Vielä ei ole tietoa, mitä se on tai tulee olemaan. Kaikki on alussa kuin auringonnousussa. Säröt voivat olla myös hyvin häiritseviä, mutta ne luovat aina alun jollekin ja tekevät tilaa uuden tulolle, jos se vain sallitaan,” kirjoittaa Jukka-Pekka Heikkilä Metanoia -instituutista artikkelissa Kintsugi, säröjen ja häiriöiden kultainen raja. 

Jokin kultainen pohjavire tai yhdessäpitävä juonne on koko eri paloista koostuvalla EP:llä ja myös itse yhtyeellä. F.U.N.C.:n muodostavat tuottaja Misha (alias Haamu) ja hollantilais-kongolainen laulaja Chai Blaq. Kaksikko yhdistelee soundissaan saumattomasti modernia r&b:tä, hip-hoppia, downtempoa ja elokuvamusiikkia. Yhtyeen nimi on lyhenne sanoista Finland – Ukraine – Netherlands-Congo, joilla viitataan duon perhetaustoihin. Samalla se on kannanotto yhteinäisen ja monikulttuurisen maailman puolesta. Kultaisin pistein ehkä. Lopputulos on merkillisen ajaton: Chai Blaqin pehmeä ja syvä ääni on jotenkin yhtä aikaa historiasta tiheä ja raikas ja ajankohtainen. Soundeissa vilahtelee oudosti hohtavia merkkejä eri genreistä ja ajoista. Kokonaisuus on jännittävä ja sykähdyttävä, eikä downtempon laahaavuus rasita kärsimättömintäkään kuulijaa mitenkään älyttömästi.

Ehkä siinä onkin se sotaisa retoriikka. Rauhoitu, koko levy tuntuu sanovan kuulijalleen. Melko simppelin oloinen ratkaisu maailman tilanteeseen. Ja nerokas kyllä.

Erityisesti Kintsugin (Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2019) julkaistu kärkisinkku Halfblood? kertoo identiteetistä monien kulttuurien alueella ja pureutuu siitä yhtyeen syvimpään olemukseen ja sanomaan – vapauden ja rauhan kaipuuseen, rakasteluun barrikaadeilla. Halfblood?n kannessa on tumma pallo, jonka ympärillä viivat näyttävät geeneiltä, katkonaisilta ja sekoittuneilta, ja koko EP:n kannessa pallo on sininen helmi simpukankuoressa. Rajoitusten, rajojen ja muurien rakentelun älyttömyys alleviivaantuu tutkimalla vaikka omenapuun pölytystä tai perehtymällä Hapsburgien ruhtinassuvun kohtaloon. Sisäpiirit voi vetää todella tiukalle, kun kulta ja valta ohjaa. Luonnottoman tiukalle.

 

Näyttökuva 2019-12-13 kello 23.41.09.png
F.U.N.C. on soinut vuodesta 2016 kotimaisten radiokanavien (YleX & Bassoradio) lisäksi myös BBC 1Xtralla. Kintsugille kontribuoi pieni joukko muita kotimaisia tekijöitä, kuten mm. Death Hawks-bändistä tuttu Tenho Mattila ja tamperelainen talkbox-kuningas 6mäki.
Näyttökuva 2019-12-13 kello 23.36.11
Voiko kintsugi-taiteilijoiden filosofiaa soveltaa myös konfliktin tapaisiin ilmiöihin? Voisiko ihmisten välisiä ristiriitoja, törmäyksiä, erimielisyyksiä nähdä säröinä suhteissa ja mahdollisuuksina ”kultaiselle puusepän työlle”, jossa muotoillaan säröistä kasvavaa todellisuutta? Lue lisää tästä.
Näyttökuva 2019-12-13 kello 23.19.56
Sota pahuutta ja maailmanloppua vastaan onkin jo käynnissä. Kuva: @funcofficial

Mutta mitä ”kulta” sitten vertauskuvallisesti ihmiselle on? Rakkautta tietenkin. Levyn aloittava Royal kertoo tarinaa yrityksistä elää käsikirjoituksen mukaan ja oikein, joka johtaa oman itsensä hylkäämiseen. Halfblood?ia seuraava Sandheart syventää elämän (särkymisen) pelkäämisen tunteita ja kaivautuu yhä syvemmälle kohti essenssiä suojakuorien läpi. Jupiter kertoo valon janosta, valona olemisesta, pientenkin valon pisaroiden löytämisestä. Nectar on unenomaisen pehmeä, elämää juhliva tanssi jossain samettisessa viidakossa, joka onnistuu yhdistämään keski-eurooppalaisen urbaanin tunnelman ja sademetsän tiheän ilman samaan biisiin. Kauniissa Blossomissa sametti vain pehmenee ja tummuu soundien ja tulkinnan osalta, vaikka tekstissä on erillisyyden haikeutta.  Kongamato (pterosauruksen kaltainen lentävä kryptidi, jonka väitetään elävän Sambian ja Kenian jakamalla Jiundu-suolla – olennon kerrotaan muistuttavan liskolintua tai jättikokoista lepakkoa) käsittelee tummia, pimeitä puolia omassa itsessä. Ja EP:n lopettava Come home on funky ride Rolls Roycella universumin ääriin, yhdessä. Because we are all from the same tribe.

Speed of light
This universe is a funky ride
Through this night
A journey with celestial vibes
Living high
We are all from the same tribe
No more fights
Love is never meant to hide
F.U.N.C. (feat. DJ Beha, 6mäki): Come home

 

 

 

F.U.N.C. consists of vocal poet Chai Blaq and slowbeat wizard Misha. Inspired by an origin from, hold your 40’s, Finland, Ukraine, the Netherlands and Congo, (F.U.N.C.) they produce a pervasive sound that is an amalgamation of alternative r&b, future beats and downtempo. Their first single ‘Nectar’, got support from Jamz Supernova on BBC Radio 1Xtra,

Besides the smooth gentle murmuring of songs like well all of them, we get loads of mild absurdism and deeply personal insightfulness from the lyrics. Undisputed stop-in-your-tracks track is from headliner Halfblood. A dark sound puts together influences from folk, trap and an almoston existentialism bordering existentialism. The entire album exudes a sense of urgency and relaxation at the same time, you’re never given the time to let go, but are always held in a non-intrusive way.

 

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.