Oonx mä pelle? Taidehallin Ugo Rondinone -näyttelyssä everone truly gets lighter

olla. hengittää. nukkua. nähdä unta. herätä. nousta. istua. kuulla. katsoa. ajatella. seistä. kävellä. pissata. käydä suihkussa. pukeutua. juoda. piereskellä. kakata. lukea. nauraa. tehdä ruokaa. haistaa. maistaa. syödä. siivota. kirjoittaa. uneksia. muistaa. itkeä. torkkua. koskea. tuntea. huokailla. nauttia. leijua. rakastaa. unelmoida. toivoa. laulaa. tanssia. kaatua. kiroilla. haukotella. riisuutua. maata.

 

Ugo Rondinone: everyone gets lighter, 17.8. – 17.11.2019. Helsingin Taidehalli.

Marraskuisen kaupunkikeskustan näennäisen valoisuuden yllä leijuu totaalinen, musta ja ääretömyyksistä saapuva kuoleman synkeys. Oksat töröttävät mustina ja kuolleina, maa on kylmä, musta ja tähtitaivaalla armoton, astraalinen kalman huuru, jostain maan uumenista nouseva kuoleman puhallus, ihoa, katukiviä, asfalttia, ikkunoita ja vastaantulijoita kiristävä säälimätön pakkanen. Ihmisten ilmeet ovat ilottomia ja uupuneita, poissaolevia, sulkeutuneita. Metrossa on tunnelma on lähinnä lopen lannistunut pirtsakoista mainosruuduista huolimatta ja kävely väkijoukossa ulos sieltä tuntuu kuin maan uumenista nousisi lauma zombeja. Talvi on tulossa.

Ugo Rondinonen sateenkaaren väreistä ja tekstistä muodostuva veistos everyone gets lighter (kaikki tulevat kevyemmiksi) vuodelta 2004 Taidehallin korkeuksiin kohoavassa seinässä vaikuttaa sen vuoksi lähes irvokkaalta. ”Rondinonen mainoskyltinomaisissa veistoksissa nähdään usein jokapäiväisiä lausahduksia sekä lainauksia pop-musiikista tai runoista. Teokset ovat toivon sanansaattajia, kuin myönteisiä mietelauseita elämästä ja rakkaudesta.”, kerrotaan näyttelystä Taidehallin sivuilla. Kyltti on yhtä aikaa lähes hekumallisen kaunis ja myönteinen, mutta onnistuu alleviivaamaan epäkohtien, huolen, pelon ja vääryyksien täyteistä, riitaista ja dystooppista tunnelmaa nykyhetkestä. Siksi se tuntuu raskaalta.

Sama tunne jatkuu ja syvenee itse näyttelyssä. Se on todellinen silmäkarkki. Täydellinen, harmoninen, virheetön, värikäs, kimaltava, sateenkaaren väreissä säihkyvä, hyperrealistinen. Sommitelmat hivelevät silmää. Lähes immersiivinen ja hiljalleen syvenevä tunne imee sisäänsä melkein ahdistavasti. Sali on täynnä arkisiin toimintoihinsa still -jähmettyneitä pellejä – kuin valokuvassa, kuin eläviä.

Mutta klovnit ovat kokonaan mykkiä, elottomia, hiljaisia, kuolleita, syvän surun täyttämiä. Pellenäyttelyyn innoissaan tulleet lapset kiertävät pellet muutamassa minuutissa ja haluavat lähteä alakerran kahvilaan. ”Ne ovat pelottavia,” 8 -vuotias sanoo.

Ikkunoista ei edes näe ulos. Niihin on kiinnitetty värilliset kalvot. Love invents us (rakkaus luo meidät) vuodelta 1999 luo varmaankin aurinkoisena päivänä tilaan sateenkaaren värisen maailman. Pimeällä kalvot näyttävät ummehtuneelta kirkkosalin lasimaalaukselta tai kapakan ikkunalta, eivätkä kevennä yhtään. En ymmärrä tätä valojuttua, kun näyttelyn nimi on lighter. Ehkä koko juttu on ironiaa?

Tukossa on ikkunat myös kahdessa näyttelyyn kuuluvassa ikkunateoksessa – räikeillä väreillä maalatut the hollow (ontto) vuodelta 2014 sekä the pure (puhdas) vuodelta 2017 – ne pakottavat katsojan kääntymään takaisin tilaan tai omaan itseensä. Selviää, että ikkuna on kauan edustanut Rondinonen teoksissa kaipausta ja itsetutkiskelua.

 

ugo_pilkullinen
Taidehallin värikylläisen näyttelyn keskiössä nähdään meditatiivinen vocabulary of solitude -installaatio (yksinäisyyden sanasto, 2014), joka muodostuu passiivisissa asennoissa olevista klovneista. Hyperrealistiset veistokset edustavat eri sukupuolia ja etnisiä taustoja. Installaatio on kuin muotokuva yhden ihmisen päivästä 45 arkisen toiminnon kautta.

 

ugo_surullinenistuja
Klovnin tasolle kannattaa kyykistyä ja katsoa sitä rauhallisesti kasvoihin. Myötätunto, samaistuminen ja surullisuus tuntuvat pakahduttavan ylitsevuotavilta.

 

Kylmyyden ja elottomuuden tunne hiljentää ja syvenee sitten hiljalleen samaistumiseen ja empatiaan. Tuntuu kuin tuijottelisi instafiidiä ja sitten ihmisiä siellä metrossa. Missä määrin ihmiset esittävät itselleen ja toiselleen iloisia, virheettömiä ja pirteitä rooleja, millaiset paineet siihen on ja millainen sirkus on yhteiskunta, jossa keskustellaan ykkösaiheena siitä, voiko Jumala -sanaa sisältävää laulua esittää koulussa – samalla kun jatkuvasti uutisoidaan näyttävästi, miten planeetan metsät palavat, vääryys on vallassa, soditaan ja mitä ilmeisemmin ollaan myös matkalla kohti massiivisesti romahtavia systeemejä lajin ja ekosysteemin tasoilla? Epäreiluudesta, heitteillejätöistä ja inhimillisyyden hiipumisesta. Valheista, bisneksestä. Sairastuneesta kilpailusta. Ihmisarvojen konkurssista. Meillä ja muualla.

Se on suuri näytelmä.

Millaisiin rooleihin tuo kiristyvä ja kapeneva normien uoma meitä pakottaa ja mitä yksilö niissä arkisissa toimissaan oikeasti tuntee sisällään, kun kukaan ei näe? Miltä tuntuu valokeilan tuolla puolen? Mikä on normaalia, ihmisyyteen kuuluvaa, miten täällä vois olla?

Klovnien syvä sisäänpäinkääntyneisyys puhuttelee. Koko avara näyttelytila on niitä täynnä, ja myös yleisöä, lapsia. On hyvin kaunista ja sateenkaarien värit sädehtivät ympärillä. Silti mikään ei ole missään yhteydessä kehenkään.

Klovneja tekee mieli lohduttaa ja melkein halata. Jäänkin lohdullisesti vähän istuskelemaan yhden viereen, koska sillä on niin paha mieli. Vai olinko se minä.

Yhtäkkiä olenkin jotenkin keventynyt. Ja valoisampi.

ugo_istuvat
Connecting people? Sateenkaarimaalausten vierzehnterseptemberzweitausendundfünfzehn vuodelta 2015 sekä achtundzwanzigsterjunizweitausendundsechzehn vuodelta 2016 värit luovat hohtavine spraymaalattuine väreineen syvyysvaikutelman, joka johdattaa katsojan läpi sateenkaaren tunnelin ulos näyttelytilasta.

 

sateenkaaret2
Yksi osa näyttelyä on tila, joka on lattiasta kattoon vuorattu lasten tekemillä piirustuksilla. Teoskokonaisuuteen on osallistunut yli tuhat suomalaista koululaista. Teos on osa vuonna 2014 aloitettua your age and my age and the age of the rainbow -hanketta (sinun ikäsi ja minun ikäni ja sateenkaaren ikä), jota on toteutettu osana eri näyttelyitä muun muassa Museum Boijmans Van Beuningeniisa Rotterdamissa ja Rockbund Art Museumissa Shanghaissa

 

sateenkaaret1
Kun näyttelyssä pääsee vaiheeseen, joka koostuu lasten tekemistä piirustuksista, olo on jo suorastaan helpottunut. Arkista, todellista, lasten tekemää. Viatonta. Toivoa. Pelkkää rakkautta.

Helsingin Taidehallissa vielä viimeisiä päivä nähtävissä olevan, kansainvälisesti tunnustetun Ugo Rondinonen (s. 1964) näyttely everyone gets lighter on sveitsiläisen taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Lähes 40-vuotisen taiteilijauransa aikana Rondinonella on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä esimerkiksi Miamin Bass Museum of Artissa, Berkeley Art Museum and Pacific Film Archivessa Berkeleyssä, Contemporary Arts Center’ssä, Cincinnatissa, Moskovan Garage Museum of Contemporary Artissa, Place Vendôme’ssa Pariisissa, Rooman MACRO and Mercati di Traianossa, Bostonin The Institute of Contemporary Artissa, Museum Boijmans van Beuningenissa Rotterdamissa, Museum Anahuacallissa Mexico Cityssä, Rockbund Art Museumissa Shanghaissa, Ateenan Museum of Cycladic Artissa, Wienin Kunsthistorisches Museumissa sekä Museum Dhondt-Dhaenensissa Deurlessa, Belgiassa. Rondinonen suurikokoinen julkinen installaatio seven magic mountains paljastettiin vuonna 2016 Las Vegasin ulkopuolella. Teos on tuotettu yhteistyössä Art Production Fundin and Nevada Museum of Artin kanssa. Vuonna 2017 Rondinone kuratoi kaupunkinäyttelyn Ugo Rondinone: I John Giorno, joka levittäytyi koko Manhattanin alueelle ja toimi kunnianosoituksena taiteilijan pitkäaikaiselle kumppanille. New Yorkissa 90-luvulta lähtien asunut taiteilija edusti Sveitsiä vuoden 2007 Venetsian Biennaalissa.

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s