Bäx nousi pohjamudista ja vapautui kahleista kuin Houdini

Kahlekuningas Houdini vapautui pakkopaidasta roikkuen nilkoistaan köydestä, jota kannatteli nostokurki. Roikkuessaan Houdini kiemurteli ulos paidasta ja avasi soljet ja remmit hampaillaan. Jos muu ei auttanut, Houdini saattoi joskus vääntää olkapäänsä sijoiltaan. Kuulostaako mahdottomalta?

 

 

 

Vuonna 2018 tummasävyisen ja suorapuheisen Katriina Suuri EP:n julkaisseen Bäkström boin uusi kappale Houdini paljastaa pohjamudasta puhdistuneen, neutraalin ja levollisen artistin, jonka puhe on häkellyttävän tyyntä. Nimikin on lyhentynyt ja helpompi – Bäx. Aihe on silti yhtä vakava, pelottava ja raskas kuin aikaisemmillakin julkaisuilla (Katriina Suuri, Xanaxin palasia, Tsunami). Kappaleet kertovat kemiallisesta riippuvuudesta, päihdekierteestä, addiktiosta, ruostuneesta, painavasta kahleesta, joka imaisee pohjamutaan ja pitää tiukasti siellä kiinni, vaikkei ollut tarkoitus ja aivan huomaamatta.

suotakoon mulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa

Kuten alun oikean kahlekuningas Houdinin tempun kuvauksessa, addiktin elämä on päihteiden ajattelua, odottelua, vihaamista, rakastamista, hankkimista, turtumuksia ja piilottelua – pakkopaita. Toimitusjohtaja, juristi, opettaja tai remonttimies – ketään ei säästetä, kaikille käy samoin. Lopussa yritykset irtautua aiheuttavat pakokauhua, masennusta ja ahdistusta, eikä normaalisti voi enää toimia lainkaan ilman pakkopaitaansa. Sairastunut vaipuu kaavamaisesti ja täysin vääjäämättä kuin näkymättömän kouran painamana yhä syvemmälle, itseään syyttäen. Entiset määrätkään eivät enää riitä. Kahle on raskas ja vetää syvälle mutaan, happi on savista, lima ja levä haisevat iholla. Kaikkea on tullut myös jo tehtyä, ja lika on jotenkin syvällä sisällä. Ihminen pyristelee, mutta lopulta jähmettyy sameuteen.

Siinä vaiheessa ajatuskin vapautumisesta voi tuntua ihmeeltä.  Sellaiselta, että tarvitaan jotain yliluonnollisia voimia tai taikaa, jotta voisi olla taas vapaa.

Pohjamudista sameista mä nousin
Vaikka vieläkin sanasi mä muistin
Pohjamudista sameista mä nousin
Ja kahleista irroitin

Beibi mä oon Houdini

Vuosikausii piti vaan odottaa
Alemmas vajoo pohjaa koskettaa
siitä vähä vielä läpi kunnes
ei ollu enää mitä elämältä odottaa

se on se mitä vaaditaan
et on valmis luovuttaa
se vaatii selkärankaa 
että pyytää apua

Näyttökuva 2019-11-06 kello 9.31.29
Harry Houdini (alkuaan Erik Weisz,1874-1926) oli yhdysvaltalainen, unkarilaissyntyinen taikuri ja  kahlekuningas. Houdini otti taiteilijanimensä ihailemaltaan ranskalaiselta taikurilta Jean Eugène Robert-Houdiniltä. Hän esiintyi taikurina ja meediona vaimonsa kanssa 1890-luvulla, kunnes siirtyi kahlekuninkaaksi. Houdini oli kansainvälinen julkkis, jonka tunnetuimpia temppuja olivat erilaiset vapautumiset käsiraudoista, pakkopaidoista ja suljetuista tiloista, usein veden alla.
Näyttökuva 2019-11-06 kello 9.31.06
Yksi Houdinin tunnetuimmista tempuista oli pakeneminen metrin korkuisesta maitotonkasta, joka oli täytetty vedellä ja lukittu. Tonkka oli tehty niin, että sen saattoi avata sisäpuolelta joutumatta avaamaan kannen lukkoja.
Vuonna 1912 Houdini alkoi esittää laatikostavapautumistemppua veden alla. Houdinin kädet laitettiin rautoihin ja hän kiipesi puulaatikkoon, joka naulattiin ja kahlehdittiin kiinni. Laatikko laskettiin jokeen, ja 150 sekuntia myöhemmin Houdini ilmestyi veden pinnalle. Paon teki mahdolliseksi laatikossa oleva salaovi.

rohkeutta muuttaa sen minkä voin 

Avun pyytäminen ja saaminen, häpeällinen mutaisena ihmisten silmien alle raahustaminen ja paljastuminen ei välttämättä mene kuin elokuvissa. Oikeanlaista apua voi joutua etsimään huolella, ja sen saaminen on onnekasta. Joskus ei ole mitään tarjolla, ja silloin on oman onnensa nojassa. Houdini -biisin minähahmon tarina on yksi lukemattomista vastaavista, mutta onnekas. Kaikilla ei näin ole.

Kun se päivä koitti mun kohal
mut lähetettii takas juomaa
ei ollu katkol tilaa
et voi yksinäs lopettaa
sanottiin et se voi johtaa sun kohal 
ennenaikaiseen kuolemaan
tuu takas maanantaina ni katotaan sitten uudestaan

pohjamudista sameista mä nousin
Vaikka vielä sanasi muistin
pohjamudista sameista mä nousin
ja kahleista irroitin 

beibi mä oon Houdini
beibi mä oon Houdini
beibi mä oon Houdini

Mitä must piti tulla ei tullukaan
Isä insinööri äiti hammaslääkäri
Silti poika elää aina tunteen mukaan
ja on ihan vitun likanen suustaan

koht kolme vuotta jo puhtaana
mut se ei oo mun erinomaisuutta
kiitos kuuluu mun siskoille ja veljille
niille kaikille tän saman läpikäyneille

Ja mä oon ihan alussa vasta
mut en oo enää yksinään koska
ees silloin jos putoisin ja kahleet laittaisin takaisin
ja haihtuisin kuin oisinkin taas juomas
ylhääl venaa mua parempii jätkii
rest in peace Tuomas

 

Heitteillejättö on maan tapa. Ja syykin on selvillä. ”Päihderiippuvuus on hermosolutason krooninen aivosairaus, kerrotaan Suomen päihderiippuvaiset ry:n sivuilla. Siihen sairastunut menettää kykynsä kontrolloida päihteiden käyttöään. Niin alkoholi, huumeet kuin päihdyttävät lääkkeetkin ylläpitävät samaa sairautta. Maailman terveysjärjestö luokitteli päihderiippuvuuden sairaudeksi jo 50-luvulla ja tämän luokituksen tueksi on vuosikymmenten aikana saatu lisää monipuolista tutkimusnäyttöä. Tästä huolimatta päihderiippuvuutta ei hoideta Suomessa sairauskäsityksen mukaisesti. Vallalla olevat hoitokäytännöt ohjaavat keskittymään oireiden, ei itse sairauden hoitoon. Katkaisuhoito toimii vain välittömänä ensiapuna. Päihdekuntoutuksessa päihderiippuvuutta hoidetaan sosiaalisena ongelmana, vaikka sosiaaliset ongelmat ovat seurausta päihderiippuvuussairaudesta, eivät niiden syy. Psyykkiset häiriöt, kuten masennus tai ahdistus, eivät myöskään aiheuta päihderiippuvuutta, vaan ovat tämän sairauden oireita. Päihdyttävien lääkkeiden käyttö hoitona aiheuttaa liian monelle vain uuden riippuvuuden.”

Tällainen (toimimaton) hoitomalli on pohjoismaalaisesti ja maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, sivuilla kerrotaan. Esimerkiksi Islannissa maailman tuloksekkaimpana päihderiippuvuuden hoitomenetelmänä pidettyä, sairauskäsitykseen perustuvaa Minnesota-mallia käyttää 70 % koko päihdehoidosta. Vaikka alkoholin kulutus on kaikissa Pohjoismaissa samaa luokkaa, päihdeperäinen kuolleisuus on muissa Pohjoismaissa lähes puolet alhaisempaa kuin Suomessa. Suomalaisilla on vahva päihderiippuvuudelle altistava geeniperimä, ja riippuvuudesta on tullut suurin kansansairautemme. Alkoholi ei ole enää suurinta muotia, vaan käytetään lääkkeitä ja muita aineita yhä enemmän. Sairastuneita on jo noin 400 000 ja määrä kasvaa nopeasti. Kustannukset ovat eri arvioiden mukaan 7-13 miljardia euroa vuodessa.

Bäxin biisin minähahmo on yksi onnekkaista, selvinneistä. Myös biiteissä on huomattavissa rentoutumista ja keventymistä, kodikkaan kitarasoinnin johdatusta kohti ajankohtaista pehmeää soundia, laulua, eleettömyyttä ja sellaisena olemista, kuin onkin. Samsonin tuottaman biisin sävy on jopa popahtava – olemista arkisessa aamupäivän auringossa, missä voi vaan olla ja kaikki on ihan hyvin. Hiljaista, normaalia, vapaata. Tyyntä. Vaikka Houdini ei ole mikään kiva tarina ja monille asia, josta on epämukava puhua vaikka se on ihan silmillä kaikkialla, sen ydinsanoma on valo ja turva.

Mutta ennen kaikkea se on tärkeä tarina. Arvokas ja koskettaa useampia kuin voisi kuvitellakaan. Halusit kuulla tai et.

Oikea Houdini sai muuten myös norsun katoamaan New Yorkin Hippordome-teatterissa 1900 -luvun alussa. Houdini kävelytti norsun suureen kaappiin, mistä se oli kadonnut kun kaappi avattiin. Tempun salaisuutta ei tiedetä, mutta sen arvellaan perustuneen siihen, että yksikään katsoja ei pystynyt näkemään kaapin sisälle täydellisesti.

….ja viisautta erottaa nämä toisistaan.

 

Promotion pictures for Pasi Käräjäoja.
Addiktin naama jakautuu usein kahtia. Hyvittelevän, ihanan ja katuvan rinnalla kulkee ylimielinen, uhmakas kusipää, nousujen ja laskujen mukaan.  Ego paisuu, mutta itsetunto on nolla. Ilmeettömyyden alla on padottuna kaikki sairastuneen kokema ja läheisilleen aiheuttama tuska. Raittiina vapautuu ja eheytyy molemmista. Pikku hiljaa, päivän kerrallaan. Kuvassa artisti Bäx. Kuva: Ninni Lahti

 

Promotion pictures for Pasi Käräjäoja.
Joillekin panda voi tuoda mieleen takavuosien piirretyn Tao Taon ja hänen lempeän äitinsä, jonka opettavaiset tarinat suomeksi kertoi vuosia maailman turvallisimmalla äänellä Inkeri Wallenius. Kiinassa isopandasta käytetään nimiä 大熊猫 (dà xióng māo), ”iso karhu-kissa” tai vain 熊猫 (xióng māo), ”karhu-kissa”. Taiwanissa se on 貓熊 (māo xióng), ”kissa-karhu”. Pandan tapa elää rauhassa vain bambua syöden luo kuvaa sen viattomuudesta – panda on kuitenkin vahva karhu ja peto, joka pystyy leuoillaan katkomaan luita. Se voi olla uhattuna tai pelästyneenä vaarallinen. Kuva: Ninni Lahti

 

Näyttökuva 2019-11-06 kello 12.49.30.png
baxvisual.fi


Bäx 
on tätä nykyä varsin tuottoisa 28 -vuotias artisti Lahdesta, joka alkoi tehdä biittejä 14-15 -vuotiaana. Musiikkisoftien hallinta ja oma debyytti -EP viime vuonna johtivat Bäxin tekemään myös videota, josta oli lyhyt matka 3D -visuaaleihin. Riihimäeltä kotoisin oleva Bäx opiskelee mediasisällön suunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa. Bäxin nousussa oleva firma Bäx Visual tekee tällä hetkellä live-visuaaleja, musiikkivideoita ja yritysten esittelyvideoita. Esimerkiksi Junon Vaikutuksen alainen ja Kevin Tandun Valitse ovat Bäxin käsialaa.

Jotenkin vapautunut tunnelma tossa kaikessa.

Pohjamudista sameista mä nousin
vaikka vieläkin sanasi mä muistin
pohjamudista sameista mä nousin 
ja kahleeni irroitin

 

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s