Rap -kenttä murroksessa – NCO ottaa omansa Silti

Uudet ajat on täällä jo. NCOn Silti on puhdas ja pehmeä biisi, jota täydentää monitasoinen, upea video. Kappaleen viesti on myös tärkeä ihan kenelle tahansa tässä päivässä. Joskus niitä asioita vaan tapahtuu, vaikka miten laitettaisi kapuloita rattaisiin.
KANNEN KUVA: Vihtori Valkama

 

 

Ne voi jauhaa minkä kerkee
Otan omani silti
Ne voi huutaa mulle jonosta
Mä oon VIP silti

Ne voi sanoo niitten mielipiteet
Nukun yöni hyvin silti
Silti
Silti
NCO, Silti


Turkulaisen rap-kollektiivi Mauno Gangin jäsen, kongolaistaustainen räppäri NCO on muutaman vuoden uran ja kypsyttelyn jälkeen saanut Silti -biisiin ja sen visuaaleihin ladattua helmeytynyttä ajatusta, joka vie sen pelkästä flexaus -biisistä paljon syvällisemmillekin tasoille.

Jo musavideo nostaa musiikkivideon rimaa takaisin kohti sitä, missä se joskus oli ennen älypuhelimia, youtubea ja internettiä, Music Televisionin ja Jyrki -ohjelman aikoihin – silloin kun videolla oikeasti oli tosi paljon väliä – ja kohta on taas. Video näyttää tosi hyvältä, mutta lisäksi sillä on selkeä kerrontaa syventävä taso. Silti lopputulos on älyttömän helppo, mukava ja hedelmäinen – alkuperäinen, vaikka ammentaa voimaansa popkulttuurin historiasta ja nykypäivästä. Värimaailma on pehmeän oranssinen, minttuisen turkoosi, vanhan punainen, raikas, sopivan retro ja freesi, täydellisessä balanssissa. Elementtejä on riittävän vähän – joskus se less vaan on more.

Savihahmo -animaatio tuo mieleen omat muovailu- ja savityöt tai takavuosien Pikku Kakkosen Lohikäärme Justuksen. Videon alussa savihahmoinen NCO katselee televisiota, missä ostos-TV -henkeen Tuomas esittelee freesiä ”Mauno Pan” teflonpannua, johon mikään ei tartu. Kanava vaihtuu, ja sitten alkaa varsinainen NCO Televisionista nähtävä musiikkivideo. Tekstiin tulee syvempi taso: omansa ottaminen viittaakin koko homman ajattelemiseen ja luomiseen uudelleen, oman skenen, uusien rakenteiden ja oman median perustamista, omansa ottamista tilanteessa, missä jähmeä ja kilpaileva systeemi ei anna tilaa, vaan yrittää blokata – jauhaa ja huudella. Fokus kannattaa kohdistaa kokonaan omaan tekemiseen muiden mielipiteiden, koston tai miellyttämisen miettimisen sijaan. Ja jos haluaa muutosta, voimat on parasta pistää uuden rakentamiseen.

Visuaalien takana on turkulainen Stone Films, jonka perustajiin kuuluu NCO:n DJ, kuvaaja ja kämppis Vihtori Valkama. Hänen mukaansa idea muovailuvahan ja stop motion -animaatiotekniikan hyödyntämisestä tuli artistilta itseltään, kerrotaan Klangin behind the scenes -jutussa. NCO oli visioinut koko projektin ja teeman sen ympärille valmiiksi. Valkama metsästi savihahmojen muovailijaksi Vilma Seppälän.

Myös biisin teksti on nätisti linjassa videon estetiikan kanssa. Se ei rönsyä, siis jälleen pintatasolla, eikä turhia selittele. Tarkkaan valitut sanat putoilevat puhtaina tummanoranssille sametille kuin metallikuulat painokkaasti ja teknisen tarkkoina sil — ti ja aukenevat vasta mielessä niihin keloihin, joihin se kunkin kuulijan vie. Tekstin itsevarmuus kuuluu myös flowssa. Ääni on rauhallinen ja varma.

Onnistunut, pehmeän pimputtava, ylös ja alas nouseva yksinkertainen biitti kuulostaa ihan omaltaan, mutta muistuttaa afrobeatista ja esim. UK -skenen ihan ajankohtaisimmista soundeista. Soundi on pinnalla – tarkasta vaikka Arlo Parksin meininki: ”The young Londoner’s confessional brand of pop is fast becoming the sound of emo 2.0”. Mutta sisällöltään Silti on tietenkin ihan muuta kuin tuo supersad, depressiivinen ”romantic garbage” -ilmiö. Se on huoleton ja vastustamattoman tarttuvan hyväntuulinen, jopa humoristinen – joskin tehokkaalla puolustuskannalla, mutta silti. Se on vastalause lyttäämiselle, joka vakuuttaa todella virkistävänä vaihteluna kaikkeen loputtomaan dissaamiseen ja kritiikkiin mitä internetti on täynnä. Mutta onko itsevarmuus aitoa?

Ne kysyy mist toi itsevarmuus tulee hä
Emmätiiä mut ilman mä oisin kuses män
Haluuks et mä käärin pakettiin ja annan sulle tän
m– m älä luule hä

Ei ainakaan aiheetonta tai pelkää itsesuggestiota, sillä jäbällä on niin sanotusti homma hanskassa.

Yhteisöissä, joissa nostetaan itseä painamalla toista alas, ollaan epärehellisiä, pelataan ja on hierarkioita, jopa kiusaamista, voi toisinaan tosiaan alkaa sattua päähän sitä lasikattoon hakatessa. Terve näkemys omasta itsestä ja osaamisesta voi olla vaarassa huuhtoutua haisevaan pohjamutaan. Biisin voikin nähdä myös kannanottona räppigeimiin ja tekemisen tapoihin. Eli siihen, keitä ovat ”ne”, jotka biisissä jauhavat ja painavat toisia alas. Ja miksi – muutaman kymmentä vuotta Suomessa vaikuttanut räppiskene on murrosvaiheessa. Silti -biisin takana on selvästi laajempaakin ajatusta ja asennetta.

NCO:n levymerkki Skorpioni artisteineen edustaa tuoreinta skenen haaraa. Labelin tuotokset ovat niittäneet kehuja ja myös tietenkin vastareaktioita ja nillitystä – esimerkiksi DJ Ibusalin Yksin kotona 17, IBEn jopa hesarin kehuma, ihana Ibelius ja MELOn superraikas ja dynaaminen AKTIVE ovat Skorpionimerkkisiä. Kaiken uuden ja uusien muotojen syntyminen vaatii aina ennakkoluulotonta ja joustavaa näkemisen tapaa, missä rakenteet mahtuvat liikkumaan, eikä tekemisen luupit ole vielä jumissa. Ehkä ei olekaan tosiaan syytä rakentaa ummehtuvia minkään ”ansaitsemisen” sammioita jo sisäilmanäkökulmasta, vaan moukaroida ja antaa raikkaan ilman virrata. Ei se tönö siitä hajoa. Suomen musiikkiblogi haluaa tässä myös muistuttaa, että rap -musiikkia ei olla keksitty Suomessa ja kaiken taiteen lähtökohtana on jäljittely, mimesis.

Skorpioni on levymerkkiä enemmän ehkä konsepti, jossa on haluttu ajatella levy-yhtiön käsite uudelleen. Kaikki on kyseenalaistettu, eikä luovuutta kahlita ja meininki vaikuttaa tasa-arvoiselta ja yhteisölliseltä. Ei siis pelkän labelin, vaan luovan kollektiivin perustajia ovat Henrik ”Herkules” Suhonen, DJ Double M, Cool DJ Pinball sekä valokuvaaja Julius Konttinen. Pitkään alalla olleiden ammattilaisten lähtökohtana on ollut nimenomaan halu ajatella asiat uudestaan – antamalla ääni nuorille ja lahjakkaille tekijöille ilman, että heidät lukitaan johonkin kuluneeseen kaavaan. Skorpionin sainauksia ovat Iben ja MELOn lisäksi esimerkiksi Sliki & Hamuelos, FETTI ja SKII 6.

Näyttökuva 2019-08-15 kello 15.48.52.png
Pop-taiteen ajatus perustuu siihen havaintoon, että massoittain tuotetut kulutustavarat, elokuvat, mainokset ja popmusiikki ovat kaikkien jakamaa arkipäivää, josta saadaan uuden taiteen ja estetiikan ainekset. 


Näyttökuva 2019-08-12 kello 23.27.06
 ”Skorpionilla on hyvä homma tulilla, brändi on mystinen ja tyylikäs mutta samalla luotettava – kaikki avaimet näyttäisivät olevan hallussa. Skorpioni edustaa sitä miltä kuvittelen musiikin uudemman aallon sekä näyttävän että kuulostavan”, myöskin Mauno Gangista tuttu FETTI kiteyttää klangi.fi:n Janne Römpötin mainiossa jutussa ”Skorpioni on kotimaisen rap-kentän murroksen keskiössä” 

 

Näyttökuva 2019-08-13 kello 0.13.45.png
NCO on turkulaisen Mauno Gangin jäsen. Nimi voisi tarkoittaa Non Comissioned Officeria, mutta se tarkoittaa artistin oikeaa toista nimeä, kun kirjaimet lausutaan englanniksi. Mauno Gangiin kuuluvat myös esimerkiksi Rosvo, Musta Hanhi ja FETTI. Silti on ensimmäinen sinkku Skorpionin kautta, ja ennakoi tulevaa 7741 -projektia. NCO on tuottanut kappaleen itse. Kuva: Vihtori Valkama


Silti on ilahduttavaa poptaidetta videoineen. Se on kaikin puolin real, fresh ja kypsä, kuin aito italialainen pizza – huolella valitun vähistä, mutta mahdollisimman laadukkaista ja tuoreista aineksista on laadittu muusta huolehtimatta oikeassa puu-uunissa maukas, mehevä ja lähes täydellinen, kaunis kokonaisuus. Samalla se on kuitenkin uutta ja raikasta kuin iso lasi metsäistä lähdevettä. Simple as that.

Ne sanoo etten voi olla boaSS
Mitä mä tein? No olin silti
Miten tän nyt selittäs
Sä joko painat niit hommii tai trollaat vaa netissä

Mä nään lampaita
Haisee ruualle
Mä meen sippaa mun limun sit muualle
Mä meen ulkoiluttaa näit mun uusii popoi
Olo niin tuore
Sori nyt ei fotoi

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s