Rockfestari Naamat täyttää 20 vuotta – Suomen musiikkiblogin virallinen festariopas

Rockfestari Naamojen juhlavuoden meininki on silkkaa modernismia.

 

Rockfestari Naamat, vaihtoehtoinen festari Tuomiston tilalla Muuramessa viettää 20 -vuotisjuhlaansa 19.-21.7.2019. Tapahtuma myytiin loppuun jälleen tyyliin 56 sekunnissa, ennen kuin yhtäkään esiintyjää oli julkistettu. Kaveriporukan kotibileistä kulttifestariksi kasvanut ilmiö pysyy legendaarisena ja aitona vuodesta toiseen. Miten ihmeessä tämä on mahdollista ja onnistunut? Yksi syy on varmaan tapahtuman sijainnin ja koon huomioiden ällistyttävän laadukas ja onnistunut artistikattaus.

Näyttökuva 2019-07-11 kello 21.56.29
Ammattimainen festivaalijärjestely näkyy kaikessa.

Riisumisen ohella (työelämä, sivistys, aikuisen roolit, arki … vaatteet) toinen menestystä selittävä seikka on historiallinen, vanhat elokuvat ja kirjat sekä muistot lapsuuden kesistä mummoloissa eloon herättävä, autenttinen maalaismaisema, vanha päärakennus, metsälampi, kivinavetta ja riihi, joissa musiikkia esitetään. Ollaan luonnon syleilyssä, kesän syvimmän kauneuden keskellä, turvassa, ajattomuudessa ja lähellä. 

Ajan kuluminen, ajattomuus, nykyisyys, nostalgia ja rakkaus näkyvät tapahtumassa paitsi miljöössä ja sunnuntain pääesiintyjissä (kts. havainnekuva), myös muussa lineupissa kautta linjan. Jälleen kerran suomalaisen musiikkimaailman parhainta kärkeä käsittävässä ohjelmassa (esim. Lac Belot, Ruusut, Maustetytöt, Karina, Suistamon Sähkö, M, Ursus Factory, Aavikko) on mukana myös aiempina vuosina nähtyjä klassikoita ja tärkeä Naamat 20v. -pönötys ja muistotilaisuus, joka sisältää esimerkiksi Kekkosen puheita ja standaareja muistelmien ja maljannostojen ohella. Järjestäjä lupaa, että maljannostoon liittyvien unhappy- ja happyhourien jälkeen tuntuu kuin inflaatio ja nykyaika eivät olisikaan totta!

Epätodellisuuden, ajan ja ihmisyyden teemat kiteytyvät täydellisesti Naamojen vuoden 2019 ilmeen pikselöityneeseen tunnelmaan. Epätäydellisesti rajautuneessa kuvassa (jossa toteutuu menneiltä ajoilta tuttu ”lähes kokonaan onnistunut kuvan lataaminen internettiin ja layout”)  lukee Naamojen nallen alla No internet.  Jotkut meistä muistavat vielä, miltä tuntui kun internetin toiminta oli sellaista, että jos joku visuaalinen sadisti oli päättänyt koodata saittiinsa valokuvan (kyllä), sivuston latautuminen kesti noin puoli tuntia. Tämän jälkeen kuva aukeaa viipale kerrallaan yläreunasta hitaasti ….hitaasti.

Siirrettäessä (paina hiiren silmää ja raahaa) valokuva monistui tuhatkertaiseksi hetkeksi sivustolle. (Jos et ole tätä itse kokenut, sinun täytyy vaan uskoa, että sellaista se oli.) Naamat -festarin ajaksi voikin yrittää  mielikuvitella päässään tuon hitauden ja pikselöityneen ajan, jossa vielä oltiin kiinni analogisessa, vanhassa kunnon elämäntavassa, mutta kuitenkin kovaa vauhtia menossa eteenpäin johonkin, mitä ei ollut koskaan ollut olemassa, eikä kukaan tiennyt mitä se voisi olla. Ja sitten tavallaan olla paradoksaalisti kiitollinen siitä, miten teknologia toimii nykyään ja samaan aikaan pahoillaan siitä, ettei ole myöskään turhautumista, joka haastoi ja pakotti olemaan kiinni todellisuudessa (ilman nettiä).

Naamoilla nimittäin ollaan kasvokkain, siis ihan oikeasti tekemisissä elävien ihmisten kanssa. Tokkopa tuolla pöpelikössä toimii edes koko netti. Ei siellä pysty maksamaankaan edes pankkikortilla. Hurraa!

 

naamat_ilme
Naamojen karhumaisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Landys Roimola jo kolmatta kertaa.

 

Näyttökuva 2019-07-14 kello 11.00.25
Myös Suomen musiikkiblogi päätti rohkeasti kokeilla majoittumista camping -alueella. Kuvan mukaista historiallista telttaa ei kuitenkaan ollut mistään saatavilla. Olemme silti pakanneet jo peräkonttiin piquenique -korin, jossa kultareunainen teeastiasto odottaa juhlatilaisuutta.

 

naamat_aurinko
True story


Mikä voisi siis mennä pieleen? Koska kaikki on onnistunut niin hyvin jo 20 vuotta, melko varmasti tänä vuonna kuitenkin kaikki menee ihan pieleen. Suomen musiikkiblogi laatikin selviämisoppaan näiden tilanteiden varalle.

1. Maailmanloppu (viimeaikaiset säät)
Mikäli ilmenee vedenpaisumuksen tai tsunamin muodossa (metsälampi!), pakkaa mukaan varalta
– Nooan arkki

2. Riihen syttyminen tuleen
Esimerkiksi kohtaan 1 liittyvän salaman takia.
Mutta tavallaan jos nämä kohdat 1 ja 2 natsaavat sopivasti, tilannehan on win-win.

3. Persepyramidi (joka syttyy tuleen)
Huom.! Pakkaa mukaan:
– erittäin mustat aurinkolasit, joiden läpi ei näy kerrassaan mitään.

Tässä olivatkin keskeiset riskit. Tunnelmiin voi virittäytyä esimerkisi tämän mahtavan viimevuotisen Matti Juhani Partasen ja Esa Ylijääskön laatiman SIDESHOW the movie ja intro (huom. the intro!) avulla. (Herra siunaa, mitä siellä tänä vuonna mahtaakaan tapahtua.) Kohti esiasiallista, nostalgista ja modernia rakkauden, musiikin, sydänkesän, ihmisyyden, ilon ja valon juhlaa!

”Tämä on jo paha, mutta uskon, että voit olla paljon, paljon pahempi!”

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s