Chisun Momentum 1 on herkkä, minimalistinen mestariteos – ja täynnä valtavaa energiaa

Kannen kuva: Kanerva Mantila, Miika Saksi

Näin unta, että olin loukussa palavassa huoneessa. Ilma oli täynnä paksua savua, ja liekit sulkivat huoneen ainoan oven. Haukoin jo henkeä, kun liekkien takana näkyi kutsuvasti viittoileva käsi. Siellä olisi vapaus, ja siellä olisi valoa ja raikasta ilmaa. Sisällä minua odotti varma kuolema. Silti epäröin. Miten uskaltaisin kävellä liekkien läpi?

Vaikeina aikoina voi tuntua samalta kuin unessa. Ihminen epäröi, vaikka sisäinen ääni kehottaa ottamaan riskejä ja lähtemään toivottomasta tilanteesta. On kuin aina odottaisi vain ihmettä, vaikka ihme on jo tapahtunut – se sisäinen ääni.

Ei kai oo ees olemas
aikaa oikeeta
Ajan kuuluu vaan kuluu
ja mun on vaan määrättävä se kohta
ku mun ajatuksista tulee totta
ja sanoo et beibi
meiän pitää puhuu
Chisu, Momentum

Tyynen varma, 30 -luvun elokuvatähden eleganssia ja glamouria henkivä, elegantti, eleetön ja universumin syvyyksien valtavia voimia tihkuva Chisun Momentum 1 on ensimmäinen osa kevään mittaan julkaistavaa trilogiaa. Sen yksinkertaisuus, minimalismi, omaperäisyys, totuudellisuus ja ihan puhdas kauneus pysäyttävät. Momentum 1:n dramaturgia on eheä, ja kolmen kappaleen kokonaisuus toimii kuin aristoteelinen draaman rakenne – ensimmäinen, toinen ja kolmas näytös. Ja kun Momentum 1 on itse ensimmäinen osa kolmiosaikseksi kaavailtua levyä, tilanne on todella lupaava.

Totuus. Tule huominen on seisovaa ilmaa – uinumista elämässä, joka ei ole tunnu hyvältä eikä omalta, lillumista pysähtyneessä vedessä, nukuksissa, turtuneena. Tunteettomana, nukkemaisena hahmona jossain roolissa näytelmässä, jota voisi kutsua omaksi elämäksi. Sen minimalismi on riipaisevaa ja rikki repivää huutoa, jollainen on Chisun keijunkeveä kosketus, kuin mykkävideossa hahmo hakkaisi sisällään olevaa suljettua ovea haluten ulos, haluten olla se miksi alunperin syntyi – haluten elää omaa ja omannäköistä elämää, vihaisena sille hahmolle, jonka sisälle on vangittu. Eli omalle itselle. Silleenkin voisi kuvata jotain sisältä nousevaa halua muuttua ja muuttaa omaa elämää.

Mä en tajuu enää mistään mitään tartten apuu
kuka vittu tää on joka mun sisäl nyt asuu?
hajottamaan tuli kaiken 
Fuck I really hate you
näinkö tapahtuu vaik rakastuu?
Chisu, Momentum

Ihmisten valtaisista suosionosoituksista ja vihellyksistä alkava eteerinen kappale siirtyy täysin hiljaisen tauon kautta nopeasti julkisesta sisäiseen todellisuuteen. Ollaan kuin omassa eteisessä keikan jälkeen. Yöstä pulppuaa toiveikasta, unenomaisen pehmeää kellopelin pimputusta, kappale kasvaa taivaallisen kauniiseen ja herkkään lauluun, toiveeseen, visioon kauniista maailmasta, joka odottaa – näkyyn tuosta valosta palavan huoneen sisältä. Uni ei tule, ja kappaleen minä pohtii, miksi ihmeessä ei ole onnellinen. Tulee päivä, tulee yö, mutta laulun hahmo nukkuu. Omassa elämässään. Hiljalleen sähköistyvä lyhyt ja paljon kertova intro koko teoksen narratiiviin loppuu pienen tytön – sisäisen lapsen? – herättelevään kehotukseen: ”Chisu, herää!”

Valinta. Jonkun on muututtava. Mutta miten ja mikä sen hinta on? Seuraava biisi Momentum, asettaa kuulijan kokemukselliseen sisäiseen myrskynsilmään. Nyt kysellään enää oikeaa hetkeä ja tapaa. Sysisininen taivas salamoi, valtameri jyllää, planetaarilliset voimat ja päähenkilö pyörivät niiden valtavalla energialla tyynesti ja vääjämättä kuin aika. Irtautumisen hetkessä tunnettu sisäinen varmuus ja kauhu välittyvät vahvoina. Momentum -kappaleen kypsyyttä henkivä, aikuismaisen varma tapa kertoa epävarmuudesta on itselle rehellinen ja rosoinen. Biisin minä -hahmo on herännyt tajuamaan, ettei ole onnellinen, ja ottanut siitä – itsestään – vastuun. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu ilman jonkun rikkoutumista, kuten ei mikään luonnossakaan.

Ei mul oo viel oikein sanoja miksi
en osaa ainakaan kaunistella ja siksi
kai sanon vaan suoraan sen
mä en oo enää onnellinen

ja jonku pitäis muuttuu
tai jotain vaan puuttuu
tai jotain on liikaa
Mä tiedän sä tuut suuttuu
ku sanon suoraan sen
mä en oo enää onnellinen

Momentum Momentum
kun rakentuu momentum
kerron etten ole sun
etkä sä enää ole mun
Chisu, Momentum

Oma totuus tai tie ei aina miellytä muita ja aina on muita, joita se ei miellytä. Totuuden, valinnan ja toiminnan luomasta muutoksen ahtaasta tunnelista, jonka läpi on murtauduttava, on kirjoittanut oivaltavasti esimerkiksi henkinen valmentaja Lena Stevens. ”Usein ajattelemme totuutta asiana joka kytkeytyy ajatuksiin tai älyyn, johonkin minkä voimme määritellä ja selittää, mutta totuus tässä kontekstissä on täydempää tietämistä. Se on enemmän sisäinen vahva tunne, jolla ei ole mielekästä ilmiasua. ”Sisäinen totuus” on hyvin henkilökohtainen ja kokemuksellinen, ymmärryksestä ja intuitiosta nouseva eikä se tule olemaan jokaisen kokemus”. Onkin tärkeää antaa jokaisen ilmaista omaansa ilman tuomioita. ”If you require others to agree with your truth, there is likely a motive and attachment fed by ego.”

 

Näyttökuva 2019-04-14 kello 13.16.24.png
”Choice will follow an insight or inner knowing as the commitment of the heart to make a change or to proceed in a certain direction. This is also an intuitive process that requires trust in your personal truth that is driving the choice. You won’t be able to please everyone with your choices and you are likely to create disappointment and reactions in others but this is where you need to stay neutral and true to yourself. Some will disagree with your actions, and if they do it is because of their own fear of change and their own attachment to their comfort that includes you remaining familiar to them.” Kuva: Kanerva Mantila, Miika Saksi

Kappale alkaa meren äänillä, aaltojen (voimaa) enteilevällä, hellällä rantaviivan huuhtomisella. Jotain on jo tapahtunut, ja ajaton, universumin tai mielen syvyyksistä ammentava Björk -henkinen tausta liukuu kohti elektronista ja sopivan tylysti sähköistä, leikkelevää ja jonkun laitteen käynnistymistä henkivää, impulsseja, alkuja ja loppumisia töksäyttelevää biittiä. Kolinan ja kilinän saattelemana laskeudutaan (tai kohotaan) kohti loppua – momentumia, joka on nyt rakentunut.

Mitään takeita ei myöskään ole lopputuloksesta. Uhkarohkea hyppy tuntemattomaan voi olla tuhoisa – tai ainakin tuntua siltä, vaikkei mikään siihen viittaisikaan. Kiinan kielessä sana ”kriisi” piirretään kahdella merkillä. Ensimmäinen niistä tarkoittaa vaaraa ja toinen mahdollisuutta. Kaikessa mitä tapahtuu, on jotakin hyvää. ”Ei ole olemassa ongelmaa, jossa ei piilisi jotain hyvää”, on kirjailija Richard Bach sanonut.

Näyttökuva 2019-04-14 kello 12.24.29

Kiinalaiset ovat viisauksissaan myös sanoneet, että kun ihminen puhuu huomisesta, jumalat nauravat.

Chisun yksinkertainen lyriikka on maagisella tavalla yhtä aikaa kuin runo sekä lakoninen kertojaääni tai voice over teatterissa – se aukenee yksi- ja moniselitteisesti, kertoo johdonmukaista tarinaa, mutta sisältää niin monta sykähdystä ja laulun sävyä kuiskauksesta jumalaisen kirkkaaseen lauluun, sisäänpäin hengittämiseen ja huudahduksiin, että kokemus välittyy huikean monisyisenä. Jopa ei -suomenkielisille. Sen voi lukea esimerkiksi Momentum -musiikkivideon kommenteista.

”Vähän kuin ampiasparvi olis lentänyt päin naamaa? On kyllä ihan oma tyyli joka suhteessa, jota ei toisella.”

”Käsittämätön biisi. Sekottaa mun pään, en pysty oleen ajattelematta tätä. En oo pitkää aikaan tuntenu tätä fiilistä. Törkeen hienoa työtä!”

”Looks like a 1930s film starlet that you wouldn’t want to mess with. Sultry voice as always. And damn. Those eyes. Piercing.”

Toiminta. EP:n päättävä Hittei, kolmas näytös on jo nimeään myöten kaksiselitteinen, totuuksien ja tosiasioiden sävyttämä hyväksyvä, rakkautta tihkuva tunnustus itselle, ja toiselle. Hittei -sana voi viitata musiikkialaan, artistin, taiteilijan ja muusikon todellisuuteen. Hittejä tarvitaan, jotta joku kuulisi sinun taiteesi ja se merkitsisi, ja myös esimerkiksi jotta artisti eläisi työllään. Mutta hittei on myös muunlaisia osumia, monessakin mielessä.

Monet hakee hittei
Monet hakee osumii
mut jotku ei kestä amorii
ja niiden nuolii
Ne pelkää mitä tapahtuu
sit ku antaa tapahtuu
ja ehkä sitä sä et kestä
kato mua ees silmiin
Chisu, Hittei

Keskitysleireiltä viime hetkillä pelastuneet saivat vuosikausien nälän ja kidutuksen jälkeen ravintoa ja suojaa, ja osa vangeista kuoli välittömästi syötyään liikaa. Kappale tuntuu kaikilta osin kysyvän, pystyykö biisin minä- tai sinä -hahmo lopulta vastaanottamaan hyvän, vai työntääkö sen intuitiivisesti pois. Helpompi ja tutumpi olotila on se uni, se ei-mitään, kipu ja tuska – vaikka paradoksaalisesti niistä niin voimakkaasti pois haluttiin.

Mutta kappaleesta tihkuva rakkaus rakastaa senkin ehjäksi. Se ei sulje pois mitään, eikä hylkää. Eli ei sisällä ehtoja.

Kuulenko mä oikein kun
sä sanot näin tää vaan on
Mä aion pitää suun kii
Niin se on jos se on niin
Kai se sua sattuu 
vaan liikaa ku osuu
Jos et haluu olla lähellä
mä rakastan sua etänä
Chisu, Hittei

 

”Rakkaus ei ole lohdutusta. Se on valoa.” – Simone Weil

 

”Kyseessä on ensimmäinen osa Chisun uudesta tuotannosta, jota voi kutsua kolmiosaiseksi levyksi. Kuukauden välein julkaistavat Momentum 1Momentum 2 ja Momentum 3 sisältävät kaikki 3–4 kappaletta. Kokonaisuus kuvastaa muutoksen kaarta ja niissä on visuaaliset teemat: meri, aavikko ja jäätikkö.Tarina alkaa kivusta ja ahdistuksesta, kun ei ole enää onnellinen.
– Tämä vanha mitä olen tehnyt, ei enää ruoki minua. Pelätään myös muutosta eli kunhan mitään ei tapahtuisi ja asiat vaan pysyisivät ennallaan.
Ahdistuksesta heräämisen jälkeen alkaa jakso, joka on selviytymistä ja puolustautumista. Se on egoilua, että vitsi mä tiedän, mitä mä tässä teen. Silti siinä on se, että tulenko mä pysymään tässä mun tiellä. Kolmannessa osassa mennään jäätiköllä, joka sulaa. – Siellä on irti päästäminen ja hyväksyminen. Ja happy ending! , Chisu nauraa.” , kirjoittaa Ville Vedenpää Yleltä. Lue koko artikkeli tästä.

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s