Kaiken lävistävä elämä – Death Hawksin Scent of Life tulee suoraan äänten meren ytimestä

”Nukahtaako kärpänen, joka nyt surisee ympärilläni, illalla uneen ja surisee huomenna taas; vai kuoleeko se illalla ja keväällä surisee sen munasta syntynyt toinen kärpänen – se on itsessään sama asia; se lentelee taas aamulla, se lentelee keväälläkin taas. Mitä eroa sille on talvella ja yöllä?
Burdachin Fysiologiassa (nid. 1 § 275) luemme: ”Aina kello 10 saakka aamulla ei valmisteessa näy mitään Cercaria ephemoraa (eräs alkueläin), ja kello 12 aikaan koko vesi vilisee niitä. Illalla ne kuolevat, ja aamulla syntyy taas uusia. Tämän havainnon teki Nitzsch kuutena päivänä peräkkäin.” (Schopenhauer, Kuolema ja kuolematon)

Kannen kuva: Sami Sänpäkki

 

Ote on 1800 -luvun lopun suuren pessimismin ja taiteen filosofin, metafyysikko Arthur Schopenhauerin teoksesta Kuolema ja kuolematon. Itämaisia uskontoja, taidetta, Platonia ja Kantia varioinut, itsekin runollinen ja intuitiivinen filosofi näki elämän pelkistettynä jatkumona syntyviä ja kuolevia olentoja.

Mutta kuitenkin myös hahmon ja pysyvyyden niiden takana.”Niin viipyy kaikki vain silmänräpäyksen ja kiitää kuolemaa kohti. Kasvi ja hyönteinen kuolevat kesän lopulla, eläin, ihminen… kuolema niittää väsymättömästi. Mutta siitä huolimatta on kaikki aina olemassa paikallaan, aivan kuin kaikki olisikin katoamatonta. Mikä siis vastustamattomammin tunkee mieleen kuin ajatus, että syntyminen ja häviäminen ei kohdistu olioiden varsinaiseen olemukseen, vaan tuo olemus on katoamaton?” Jonkunlainen elämäntahto, ehkä, on se mikä pysyy ja on.

Juuri siihen tarttuu säkenöivästi Death Hawksin kesäkuun alussa julkaistavaa toista albumia Psychic Harmony ennakoiva balladimainen Scent of Life. Kappaleen nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna vainua elämästä, häivähdystä, jotain olemuksellisesti ikuista – ja tihkuu nimensä mukaan juuri sitä.

I´ve been here before
Circling the sun
Calling to see someone

A mural blown away, gone astray
This blackness holds a silver line
How can I breathe the same air?
Death Hawks, Scent of Life

Death Hawks on tamperelainen yhtye, joka oli vuonna 2013 kymmenen finalistin joukossa Nordic Music Prize -kilpailussa, sekä Emma -ehdokkaana vuonna 2014. Bändi on ollut vuosia kriitikoiden ja fanien suosiossa ja tullut tunnetuksi nimenomaan ekstaattisista liveseteistä ja harmonioista. Syvän psykedeelisen rockin hengenvälittäjiksi mantteloitunut yhtye lähtee nyt kaikesta päätelleen Scent of Lifen ja tulossa olevan uuden levyn myötä kuitenkin itselleen tuntemattomille vesille – omien sanojensa mukaan äänten valtamerelle, valmiina nostamaan sut ylös, jos olet vaipumassa pinnan alle.

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu, sanotaan – ja kaikki kehitys tapahtuu aina epämukavuusalueella. Siinä mielessä Scent of Life vaikuttaa täysosumalta. Se onnistuu ottamaan osaa etenkin länsimaiseen eksitentiaaliseen kriisiin ja maailman tilanteeseen liittyvään kysymyksenasetteluun, luomaan ja tuottamaan siihen ehkä uusiakin ajatuksia. Sen lisäksi Scent of Life on musiikillisesti pehmeän, orgaanisen ja ajattoman, popklassikoiden turvasta ammentavan kaikkein ajankohtaisimman lempeän, mutta voimalla huuhtovan aallon harjalla ja osin käynnistäjänäkin. Soundista tulee mieleen Europen Carrie, Madonna, Prince ja mittava määrä muitakin kasarihelmiä, kuten Bananarama, Mel & Kim tai Fine Young Cannibals. Nyt jälleen niin tuoreen ja rakkaan kuuloisia, tervetulleita ja freesejä ”diskon paluu” -henkisiä viboja ovat myös assosiaatiot vaikka Aphrodite’s Childiin ja Funkadeliciin.

Scent of Lifen kasaritunnelmat, syntetisaattorit, psykedeelinen rock, jotenkin ohut, mutta takavuosista tuttu yksinkertainen melodia, sanoitusten riisuttu estetiikka, kuvakieli ja metaforat huipentuvat kosmiseen ja katetdraaliseen loppuhuipunnukseen. Kappaleen muotoa on rikottu juuri sopivasti, siten että osiot erottuvat, mutta kuitenkin rohkeudella – lopputulos on yhtä aikaa tosi keveä popkappale, rakkauslaulu, syvällinen filosofinen teos sekä henkevää psykedeelistä rockia. Scent of Life on kokonaan ihana. On selkeästi osuttu Scent of Lifeen, siihen johonkin, joka tekee meistä niin paljon enemmän kuin kuoria, joiden tehtävä on elää, lisääntyä ja kuolla – ja siksi ”syödä, juoda ja naida” niin paljon kuin ennen sitä ehtii.

Jotain tästä kertoo myös heidän oma tapansa kuvata omaa levyä:

As if Sophia Coppola got high with Wes Anderson on the Finnish archipelago in late summer, with the cerebral futurism of their nordic disco countryman Jori Hulkkonen remixing Piirpauke or Wigwam as their soundtrack, Psychic Harmony is a journey into the meaning of euphonic connection itself. It’s boldly cinematic, but their soundscape movie is a genre crash of beautiful alienation, stranded on a desert paradise full of surreal life-forms. Featuring guest appearances by Pekko Käppi on bowed lyre and violin, and lush vocals by Nicole Willis on I Am A Tree, Psychic Harmony is an opulent vista. – Death Hawks

deathhawks_scent
Just be anything. Kuva: Sami Sänpäkki

 

Näyttökuva 2019-04-02 kello 19.26.56.png
Sandro Botticelli, La nascita di Venere, 1485. Simpukoissa voi kuulla meren kohinaa, jos ne painaa korvaa vasten. Se on saleen alkumeren ääni, joka alkoi (ainakin) antiikin Kreikasta. Kohina onkin simpukan olemuksellinen pysyvä muoto.

 

Näyttökuva 2019-04-02 kello 20.02.10.png
Kuolema korjasi myös Arthur Schopenhauerin, mutta hänen henkensä leijuu vetten yllä. Tai alla.

 

Palataan hetkeksi vielä lakonisen Schopenhauerin ynseään tai jonkun mielestä ehkä realistiseen maailmankuvaan. ”Elämä ei olemuksensa mukaisesti saata olla mitään muuta kuin petosta suuressa ja pienessä”, on Schopenhauer havainnut. ”Lupauksiaan se ei täytä; korkeintaan osoittaakseen, kuinka vähän toivottu oli toivomisen arvoista. Etäisyyden loihtuvoima näyttää meille paratiiseja, jotka häviävät harhanäkyjen lailla, kun niitä tavoitamme. Onni piilee sen vuoksi aina nykyisyydessä tai menneisyydessä, ja nykyisyys on verrattavissa pieneen himmeään pilveen, jota tuuli kiidättää yli aurinkoisen lakeuden; sen edessä ja takana on kaikki kirkasta, se yksin luo alati varjon…”  Kun kaikki on illuusiota ja harhaa, se on myös arvotonta ja turhaa. Eikö niin.

Melko matemaattinen, mutta pystyyn kuolleen oloinen tapa nähdä eksitenssi. Scent of life puhaltaa elämän tuohon zombie -henkiseen, liikkumattomaksi kohmettuneeseen tapaan kokea.

Efekti on vähän kuin kevät luonnossa. Syväroutainen kohma hellittää hiljalleen maasta otteensa.  Jääkylmä lumi sataa maahan uudelleen ja uudelleen, mutta sulaa, kunnes maa on aivan nääntynyt, tyhjä, paljas ja kaikesta riisuttu, nöyrä. Näky huhtikuussa on kuin ydintalven jälkeen.

Mutta kaikki on siinä valmiina.

Lämpö ja valo lisääntyvät. Kevät on ennalta hävitty taistelu, jossa kerta toisensa jälkeen hiljainen ja jäinen kuoleman järjestys valahtaa holtittomaksi kaaokseksi. Lopuksi elämä tursuaa täysin hallitsemattomalla rönsyilyllä ja ihmeteltävällä olemisen ylivoimalla ja tyyneydellä yli kaikkien sivilisaation yritelmien: ruohonleikkureiden ja pedanttien puutarhasaksien, raivauskoneiden ja rounduppien, lateksimaalien ja rakennelmien, jotka sitkeästi homehtuvat. Se elää omaa todellisuuttaan tuholaisineen, kasvitautineen ja makeine kukkineen, olemiseen työntyy rupista omenaa ja kirsikankukkaa, meren aaltoja ja sinilevää, simpukoita ja sirpaleita hiekasta, koiruohoa ja ratamoa puskee siihen asfaltin halkeamista, ja tuuli puhaltaa sotkien hiukset ja kaiken järjestyksen tunteen. On helpointa tai pakko vaan antautua, antaa sen viedä, olla olemassa.

Death Hawksin antautuneessa musiikillisessa vallankumouksessa on kyseessä jonkunlainen henkilökohtainen psykedelia, metamorfoosinomainen tila, jossa astutaan johonkin uuteen tapaan olla ja ajatella. Synteesi, vajavuuden hyväksyminen, taistelun sulaminen olemiseksi on ehkä kyseessä.

Ainakin siinä on iloa. Tai rakkautta. Taidetta. Elämäntahtoa. Scent of Lifeä.

”Ajateltakoon nyt tämä kuoleman ja syntymän vaihtelu tapahtuvaksi äärettömän nopeana vaihteluna, silloin on edessämme olioiden säilyvät aatteet kuin sateenkaari putouksen yllä. Tämä on ajallinen kuolemattomuus. Sen vuoksi voimme joka hetki turvallisesti huudahtaa: ”Huolimatta ajasta, kuolemasta ja kuihtumuksesta, olemme kuitenkin kaikki yhdessä!”, kirjoittaa Schopenhauer. Ja me olemme. Miten se voisi olla samantekevää?

I lost your name
Can you hear me anyway?
At the end of time

Under flaming stars 
calling to see someone

At the frame of a dream
Content with a scent of life
Fleeting by
Death Hawks, Scent of Life

 

 

Jewels of Finland’s rising music treasures, Death Hawks are soaring with Scent of Life and forthcoming Physic Harmony, and your sonic flight on their sound waves will connect you to higher vibrations. Death Hawks are out there on their ocean of sound, ready to lift you up when you feel like you’re slipping under.

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

2 Comments

 1. loihtuvoima=? olisiko luomisvoima? Ihan uusi sana, olen hämmentynyt.
  Mielenkiintoista että biisin koukku, ainakin minulle, on sen tahtilaji ja kestää siis koko kappaleen ajan, hieno oivallus. Soundimaailmaa inhosin heti alusta, makuasia.
  Hieno kirjoitus ja nyt ymmärrän miksi Sähköjänis -sarjista piirtävän tyypin(masennukseen taipuvainen) pupun nimi on Schopenhauer;D

  Liked by 1 henkilö

  1. Mullakin oli ekaks sellainen torjuva fiilis, mutta muutaman kuuntelukerran jälkeen aloinki fiilata paljonki – tykkään tosta soundimaailmasta, siinä on muistoja vähä jotenkin hallittavimmilta ja ehkä viattomammiltakin ”lankapuhelinajoilta”. Vanhat kunnon slovarit vaan kehiin, disko ja aito meininki 👌 .
   Silti tää on myös tosi tuore ja 2019. Ja mun korvaan huokuu sellasta vapautunutta fiilistä ja flow -tilaa, että saa olla mitä vaan ja sun maailma on silloin tosi rikas, sykähdyttävä ja elämästä tiheä.
   Schopenhauerista on tässä ihan pieni pintaraapaisu, joka sattui tähän vähän näkökulmaksi, kun olin just lukenut tota hänen elämä ja kuolema -kirjaa; kappaleen nimi on Scent of Life. Että tää homma jotenkin syleilee sitä, elämää. Semmosta tarvitaan 💕

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s