Malkan Pussy saksii talutushihnoja ja nostaa kissan pöydälle

Malkan naistenpäivän ”ruusu” kaikille naisille, Pussy, on tulinen, tyynen varma ja talutushihnoja irti saksiva anthem, sortoa ja seksismiä vastustava, kaikilla tasoilla väkevä, vahva ja onnistunut kappale.

Tummasävyinen ja orientaalisen väkevässä soundimaailmassa uiva Pussy moukaroi omalta osaltaan rikki vaikenemisen muureista kärsivää todellisuutta. Se kertoo naisen asemasta ja seksismistä musiikki-, leffa-, media- ja kaikilla muillakin aloilla. Pussy on totaalisen kyllästynyt niihin ahdistaviin järjestelmiin, joissa yhä edelleen vuonna 2019 nainen etenee ulkonäön tai omaan sukupuoleen sidottujen ominaisuuksien avulla tai niistä huolimatta (menestyy, vaikka onkin nainen) miesten hallitsemissa hierarkioissa. Lähestymistapa on paitsi uhoava, julistava ja aggressiivinen, myös lingvistinen. Kappale nostaa naista halventavan termin ”pussy” kuin kissan pöydälle.

”En tarvii testosteronii
sä voit vihaa mua tän takii
ei mua oo tehty ruusuista
en päässy tänne tällä lookilla
mä en tarvii ballsei
mä en tarvii ballsei
ku mul on pussy”
Malka, Pussy

”Havahduin siihen, kuinka typerää on käyttää ”pussy” -sanaa kuvastamaan heikkoutta ja pelkuruutta. Minkä takia ”ballsit” puolestaan merkitsee rohkeutta? Biisin tekstiin sain inspiraatiota tytöttelystä ja vähättelystä, jota olen kokenut matkani varrella musiikin parissa. Tiedän, että moni muukin nainen pystyy samaistumaan tämän kaltaisiin kokemuksiin”, kertoo Malka itse tiedotteessaan. ”Rohkeudella ja vahvuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä haaravälistä löytyy. Haluan, että tämän biisin myötä sana ”pussy” ei enää symboloi heikkoutta, vaan voimaa ja rohkeutta. Tämä on anthem kaikille naisille.”

Tumman turkoosin, syvän tummanpunaisen ja väkevän sinapinkeltaisen sävyttämällä videolla Malka kävelee vihaisen näköisenä metsätiellä joukkioineen ja sytyttää ruusun palamaan, sekä seisoo nyrkkeilykehässä tulipunaisessa toppatakissa.

”En oo syntyny talutushihnassa
sain tietää pienenä jo miltä tuntuu kaatua
jos haluu viinii vesimaljasta
ei voi käyttää polvisuojia”
Malka, Pussy

Naistenpäivänä, kappaleen julkaisuajankohtana, #eihymyilytä -somekampanjan avulla monet julkisuuden naiset ja hahmot nostivat esiin tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, seksismiä, sortoa ja alistamista. Tylyn ilmeen tarkoitus on räjäyttää ja herättää kuplasta, jossa kuvitellaan tasa-arvon, rajojen ja koskemattomuuden sekä yhdenvertaisuuden vallitsevan, ainakin meillä ”sivistysvaltioissa”. Uhkaava tunnelma on kuin seisova ilma ennen ukkosta, myrskyä ennakoivaa painostusta ennen muutoksen tuulta ja kaatosadetta.

”Muistan ku väitit jurrissa
ettei must taida koskaan kuulua
sä et tuntenut mua ollenkaan
nyt sä palvot mua kuin jumalaa”
Malka, Pussy

Rohkeus ei ole sitä ettei pelota, vaan että toimii vaikka pelottaa, sanotaan. Malka on väkevä ninja kylmässä sodassa ihmisarvon- ja oikeuksien puolesta, omalta osalta raivaamassa viidakossa puhdasta ja turvallista tilaa,  jossa tyttöyden ja ihmisyyden kaikki puolet, myös herkät ja hattaraiset, haavoittuvuus ja naiseuteen liittyvä diversiteetti, tunteet, elämänkaari kokonaisuutena uuden syntymisen ja luomisen vuorovedessä, simpukasta kuuluvan merenkohinan, pikku kalojen ja rapujen, sateenkaarien, sammaleiden ja syvien korpimetsien, korallien, helmien ja kanelileivosten maailmassa on mahdollista – miehelle ja naiselle.

Tummaäänisen Malkan on sanottu muistuttavan Lana del Reytä – yhtä hyvin biisistä tulee mieleen esimerkiksi takavuosien Cranberries -hitti Zombie. ”And the violence/caused such silence” – ja vaikeneminen on ummehtuneen tilan rakentanut kammio, jota Malka osaltaan moukaroi rikki, jotta ilma taas virtaisi.  Malkan Pussy on tervetullutta, puhdistavaa ja kirkastavaa valoa, taskulamppu, joka osoittaa suoraan vääryyden, toisten alaspainamisen, lokaamisen ja väkivallan sydämeen.

”Meit ei oo tehty hattarasta kanelista
vaalenpunasista vaahtokarkeista
vaik mul on bermudan kolmio
oon bad ass motherfucker”
Malka, Pussy

 

 

Universal Musicin uusi mielenkiintoinen artistikiinnitys Malka julkaisi debyyttisinglensä Ruusunen marraskuussa 2018. Naistenpäivän kunniaksi oli aika julkaista artistin toinen single ” Pussy”. Malka, eli Mirva Malkamäki, on vaasalaislähtöinen 27-vuotias laulaja-lauluntekijä, joka on valmistunut muusikoksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta. Ruusunen ja Pussy -kappaleet ovat syntyneet yhteistyössä Atso Soivion kanssa. Kappaleiden aiheita Malka ammentaa omasta elämästään.

Malka oli ehdokkaana YleX Läpimurto -listalla. Kyseessä on YleX:n musiikkitiimin listaus lupaavimmista kotimaisista artisteista, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuoden 2019 aikana. ”Ruusunen-kappaleella loppuvuodesta ensiesiintymisensä tehnyt Malka on mielenkiintoinen lisä suomalaisessa popmusiikissa. Laulaja-lauluntekijän tummanpuhuva pop yhdistyy dramattiseen ja mahtipontiseen tuotantoon. Ei ole täysin tuulesta temmattua, että laulajan tyyliä on verrattu muun muassa Lana Del Reyhin.” Lue lisää tästä.

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s