Sä päätät mitä sä oot! – RUMA tekee ”noloudesta” katu-uskottavaa

”Tää on anthem niille kaikille, jotka tekee omaa juttuu omalla tavalla, eikä välitä siitä mitä muut sanoo! Sil oo mitää väliä vaikka mentäis kuinka metsään välillä, metsäs oppii! Mä oon sun puolella, vaikka oisit kuinka nolo.”  – Instagram, RumaOfficial Nolo -sinkun tullessa julki.

Mitä ihmettä tämä on? Kuvassa kreikkalainen patsas, klassisen kauneuden ja miesihanteen, sopusoinnun ja täydellisyyden perikuva, nojaa kädellä otsaansa tehden facepalmin ja järkyttävän kokoisilla kirjaimilla on päälle kirjoitettu, capseilla tietenkin, NOLO. Tarkempi tutkailu paljastaa, että melodisen, vahvasti lauletun kappaleen takana oleva artisti on karhumainen, vihreätukkainen, parrakas mies, jonka artistinimi on RUMA. Ruma?

Jopa Högin esittelyteksti toteaa kyseessä olevan poikkeuksellisen artistin. ”Juurevasta rnb-musiikista, sielukkaasta räpistä ja urbaanista popista vaikutteensa ammentava Ruma on poikkeuksellinen artisti kotimaisella musiikkikentällä. Hän tekee rohkeaa, tyylikästä trap soul -materiaalia maassa, jossa rnb ei ole vieläkään lyönyt kunnolla läpi. Artistinimellä, joka on ko. tyylilajin vastakohta.”

Nimi sopii hyvin Ruman itsensä hyväksynnän ja myönteisen ajattelun filosofiaan. Artistinimen takana on kuitenkin muutakin kuin ohjelmajulistus.

”Nimen ”Ruma” sain jo aika junnuna ja mun frendit kutsuu mua sillä vieläkin. Mulla oli aika paljon maahanmuuttajataustasia frendejä teininä ja ne kutsui mua nimellä ”Peruna”, koska olin tyyliin ainoa suomalainen siinä porukassa. Samaan aikaan mä vielä harrastelin tota katutaidetta ja käytin sillä saralla nimee B-Runa, josta vääntyi sitten B-Ruma (like Be Ruma tai Bee Ruma / Rumor). Aika tiputti ton etuliitteen sitten pois siitä ja nyt ollaan oltu ainakin 10 vuotta Ruma”, kertoo Ville Pulkkinen, artisti nimen takana.

Enemmän posii, vähemmän negaa! Ruman sielunmaisemaan ja elämänvaiheisiin kaikessa karuudessaan kurkistava debyyttialbumi ”Ruma Helsinki” julkaistiin Suomen Musiikin kautta keväällä 2018.

Rohkeaa on myös koulukiusaamiseen ja kaikenlaiseen syrjintään ja tyylikkäänä olemisen pakkoon, pelon ilmapiiriin ja typerään virheettömyyteen pyrkimiseen puuttuminen. Lisäksi Ruma sattuu olemaan hyvällä, tummalla ja vahvalla, sointuvalla äänellä varustettu laulaja, jonka hiphop & rnb – tyyli on ihan uskottavaa tavaraa. Genre antaa kehyksen myös vaikuttamiseen.

”Mä saan siis junnuilta aivan hirveen määrän viestejä siitä, miten junnut voi tosi huonosti. Jengi laittaa viestii miten niitä kiusataan ja ne ei uskalla puhua siitä esim. kouluun tai vanhemmille. Jengi pelkää, et se kiusaaminen vaan pahenee, kun siitä kerrotaan eteenpäin. Usein unohdetaan myös se, että kiusaajalla on myös yleensä paha olla ja esimerkiksi ongelmia perheessä, siks tää vyyhti on niin vaikee.”

Lisäksi on sosiaalinen media. Ihmisten paha olo ja keskinäinen kilpailu, kiusaaminen näkyy Ruman mukaan erityisen räikeänä somessa. ”Tämän päivän some on täynnä negaa, somebiiffejä, trolleja ja välil tuntuu, et somesta on tullut sellanen oksennusallas, missä haetaan sitä triggeröitymistä ja huomiota.”

Onko some sitten se riittävän fyysisen etäisyyden ja tarvittaessa anonymiteetin tarjoava alusta, joka poistaa kaikki loputkin ihmisen käyttäytymistä hillitsevät rakenteet? Toisaalta some vahvistaa joukkoon kuulumisen ja hyväksytyksi tulemisen paineita mittaamalla niitä koko ajan. Laumautumisen paniikissa, osoittaakseen johonkin kuulumista, voidaan täysin tuhota joku toinen, kuten vaikkapa karu majava -keissi on osoittanut (”Tapa ittes! Vitun majava! Vedä ittes jojoon!”). Selviämisen mekanismien lauetessa ihmismielen synkein lieju vuotaa nettiin estoitta. Toisaalta voi kysyä, onko väline vaan tuomassa näitä ihmisten tunnelmia selvemmin näkyviin. Negatiivisessa lilluminen ei kuitenkaan ole Ruman mukaan ratkaisu eikä kehitä mitään.

”Välillä tuntu jotenkin, että sitä on itekin ihan turta, kun luki jengin päivityksiä. Mä oon lopettanu ihan törkeenä jengin seuraamista, kun niiden meininki on ollu tyyliin ”kaikki on paskaa paitsi kusi”. Ketä se hyödyttää?”, kysyy Ruma. ”Sen sanominen saattaa hetkeksi helpottaa, mut muuttiko se mitään?”

Ruma haluaa vaikuttaa asioihin, ja vaikuttaakin. Aikuisten tehottoman toiminnan kiusaamisen suhteen havainneet nuoret ovat kokeneet rap-artisti Ruman sellaisena luotettavana aikuisena, jolle voi uskoutua. 

”Oon tosi otettu, et mä voin olla mun seuraajille sellanen turva tukeutua. Kääntöpuolena on, etten mitenkään ehdi tai osaa jeesata kaikkia ihmisiä. Mut musaa mä osaan tehdä ja koitan sen kautta vaikuttaa tähänkin asiaan”,  Ruma kertoo.

Konkreettisena toimena on tänä keväänä alkanut yhteistyö myös Apollon koulun kanssa.

 

Näyttökuva 2018-06-05 kello 20.42.24.png
Kaikki eivät muistuta ulkoisesti Michelangelon Daavid -patsasta, mutta se on just ok.

Nolo kertoo tarinaa, missä koulukiusattu tyyppi, jolle ihastus vain nauraa päin naamaa, sitkeästi tekee omaa juttuaan, valloittaa estradit, menestyy monilla elämänsaroilla ja saavuttaa tilanteen, jossa kukaan ei enää katso alaviistoon, vaan jonka näkeminen maksaa. Toisten vihaava polkeminen, ryhmäytyminen ja kilpailu on kiristyvä ja huolestuttavalla tavalla nousussa oleva tendenssi, joka lävistää koko yhteiskunnan. Ovatko maamme koulut aikuisten tapoja opettelevien lasten ja nuorten toimesta meiltä näkymättömissä sellaisia kiusaamisareenoita ja Auschwitzejä, että niistä selvitäkseen täytyy kehittää yli-inhimillinen sitkeys ja kyky ylittää kaikki kuviteltavissa olevat kipurajat? Mikä neuvoksi?

Ruman tulokulma asiaan on vahva. Hän laittaa likoon itsensä ja näyttää aidosti terveellä itsetunnolla, mitä positiivisuus ja itsensä hyväksyntä voi jokaiselle olla. Sille kiusaajalle, ja sille kiusatulle. Hän ryhtyy aikuiseksi, josta löytyy samaistumispintaa kenelle tahansa ja rohkeutta olla just niin nolo, miltä vaan tuntuu. #EnemmänPosii – ideologia tarkoittaa nimenomaan konkreettisia tekoja ja omaa esimerkkiä siitä hyväksyvästä elämänasenteesta.

”#EnemmänPosii idealogia lähti sellasesta, että halusin muistuttaa itelleni, et ”Hei dude, enemmän posii siihen sun tekemiseen”. Positiivisuus luo lisää positiivisuutta ja valittamisen sijaan voi keskittyä ennemminkin siihen, miten muuttaa se tilanne paremmaks, kun vaan ”himassa” nillittämällä asiasta tai purkamalla sen muihin”, Ruma kertoo.

Positiivisuus, huumori ja hyväksyntä, huomion kääntäminen omaan itseen ja omaan arvoon, omiin tekoihin, on hyvä lääke ihan kenelle tahansa. Aikuiselle ja lapselle. Ole ruma, ole nolo. Ole just se, mikä olet.

Mä oon tällanen, oo sä tollanen. Se on upeeta! Ruma on artistina peili, josta sinäkin näyt oikein.

 

 

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s