”Ilman sua värit karkaa” Yonan sielukas paluu on täynnä tunnetta

Aito, rehellinen ja herkkä. Sellainen on Yonan parin vuoden tauon jälkeen julkaistu Ghetto. Se osuu kevään harmaaseen, elämää vielä pidättelevään, sumuiseen ja linnunlaulun täyttämään tunnelmaan täydellisesti. Menetyksen ja pettymyksen suru ja samanaikainen kappaleen kauneudessa piilevä voima soivat Yonan biisissä.

Tunne. Yona palaa kappaleella räpin jälkeen singer & songwriter -tyyliinsä. Se tuo muistumia kauniista Pilvet liikkuu, minä en -kappaleesta vuosien takaa. Musiikki tihkuu tunnetta ja sydäntä, ja saa mielentilaan, jossa sanat katoavat aistimusten ja tunnelmien virtaan. Yonan herkässä tekemisessä on voimaa, joka tulee rohkeudesta näyttää oma haavoittuvuutensa.

”Kevättaivas kirkas palatsin katto
Sen sininen on mulle pelkkää pölyy
Ikkunast nauruu ja lintujen lauluu
mut ne on meluu, mulle kaukaista hälyy.
Ilman sua, ilman sua, ilman sua
tää ghetto on harmaa.”

nacc88yttocc88kuva-2018-03-27-kello-4-42-26.png
Harmaa, pehmeä ja kaunis.

Yksinkertainen ja puhdas. Laskelmointi puuttuu huutomerkin tavoin kappaleesta ja siksi se on vapautuneen kaunis. Yona on itsekin kertonut kurottavansa luonnon ja rakkauden kautta johonkin suurempaan. Jos olisi myös rohkea, puhuisi tässä sielusta ja sen yhteydestä johonkin universaaliin henkeen.

Sellaiseen, jossa

”on sumu / maa pidättää elämää sisällään, kaiken lopun äärellä / ole vaiti / ne laulavat tuhansin äänin, puhkeavat kukoistaviin lehtiin / ja missään ei ole paikkaa, missä hellittäisi tuo lakkaamaton sumu / joka ohjaa pois tieltä, valaa kasvoille jähmeän naamion / siellä ei ole mitään sanoja / pieni yksinäinen sinivuokko joskus rakastetun äidiltä saadussa /valkoisesssa, hauraassa, pitsisessä kahvikupissa./ Ja hieman vettä. ” (Heini Heikkilä, Nocturne no. 1)

Suru. Hyväksyntä. Se välittyy Yonan laulusta pakahduttavan aitona, samaistuttavana ja puhtaana. Herättää tunteita, ja puhdistaa ne. Lokit kirkuvat jossain raikkaalla taivaalla, ja tämä päivä on tärkeä, se on sinun. Eilisen sisältöä ei voi muuttaa, eikä huomisesta ole mitään lupausta.

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s