Tippa ilman teetä ja blehoi – Satutat mua

Ei ne muut kai oo niin kuin mä/
Niin kuin muut en oo kotosin täält/
Kerro please mitä mä teen tääl enää/
Jos en kelpaa sulle tällasena

Laulaa mustat aurinkolasit viimeinkin riisunut, sielunsa tiskiin heittävä Tippa, entinen Tippa-T, nuari kukko, jumalattoman mehun swägän kruunaamaton kuningas, jonka sädekehä on omien sanojen mukaan rikki. Keskiyöllä julkaistu Satutat mua -kappale kertoo, millaista Tippaa on luvassa. Kuuntele kappale tästä 

Akustista, kasaririffeillä ja raa´alla rehellisyydellä höystettyä laulua, jota siivittää raastavan bassoinen hook. Aika kaukana ollaan Tippa-T:stä, jonka kuuntelu kiehtoi ja järkytti varttunutta väkeä vuonna 2014. Mitenkään ei voinut tuolloin olla kiinnittämättä huomiota siihen, kuinka ilmiömäinen luonnonlahjakkuus räppääjänä Tippa-T oli. Konekiväärimäisen nopea, tarkka, liukuva, smooth, teknisesti virheetön. Tätä ihastusta enemmän kuitenkin järkytti Tippa-T:n sanoitukset ja niiden aiheet, tyyli, jota muun muassa iltalehti kuvaili näin:

”Yhdysvalloissa syvän etelän räppi on käsite. Siellä sukupuolielimiin ja aivojen sumentamiseen liittyvät hävyttömyydet sekä törkeimmät kirosanat ovat sinkoilleet suunnilleen yhtä kauan kuin Missisippissä on virrannut vettä. Mutta kylmässä pohjolassa suomeksi vastaavan rivoa ”roskaräppiä” ei ole juuri tehty – ei ainakaan kaupallisesti menestynyttä sellaista.

Toki Raptori hassutteli puolihävyttömyyksillä jo 1990-luvun alkuhämärissä ja Petri Nygård jatkoi siitä vuosituhannen vaihtuessa, mutta hänenkään riiminsä eivät ole niin likaisia, että niiden päälle pitäisi automaattisesti lätkäistä K18-leima.

Turkulaisen Tippa-T:n sanansäilän päälle täytyy. Hänen riiminsä revittelevät tasolla, jota ei juuri kehtaa lainata iltapäivälehden artikkeliin.”

Taso on suurin piirtein että paukuta sun pimppiä kana, täältä tulee kukko. Ei niitä juuri kehtaa blogiinkaan kirjoittaa. Ei taida edes K-18 lätkä riittää. Onneksi (?) Adikia tekee nyt naisten vastaiskua samaan tyyliin – mutta onko tämä dialogi tarpeen?

 

Näyttökuva 2018-03-09 kello 0.26.06.png
Opinnot ei olleet Tippaa varten, ehkä koska hän on syntynyt muusikoksi. Peruskoulun käynyt Tippa-T kohautti ja herätti huomiota lahjoillaan muutamia vuosia sitten.

Tippa-T kertoo käyttäneensä nokkelia suomennoksia Amerikan ihmeiden kliseistä. Emme nyt kuitenkaan jumitu tässä taivastelemaan ihmiskunnan pilallaoloa, markkinataloutta, musiikkibisnestä ja ihmisyyden rappiotiloja, koska Tippa on nyt toisenlainen. Irwin Goodmanin renttuperinteestä ammentavaa hahmoa ei enää ole, on pelkkä Tippa.

Ilahduin, kun näin Tippa-T:n livenä ennen Nuari kukko -albumin julkaisua Jurassic Rockissa vuonna 2014, missä suuressa tuntemattomuudessa vielä majaileva Tippa-T fiittasi JVG:n keikalla, piskuisella sivulavalla elokuun yössä, kun etelä-savolaisen pellon heinikko tuoksui yöksi kääntyneen hellepäivän jäljiltä kuivan paahtuneena ja taivaalle oli noussut kirkas täysikuu.  Pidin tuolloin tietävästi myhäillen, omasta mielestäni yksin hallussani varmaa tietoa tyypin valtavasta potentiaalista ja hämmästyttävästä taidosta, kun yletön nuorikukkoilu elämäntapoineen hieman jäisi vain taka-alalle. Tietynlainen ujous tai joku ihmisyys kuulsi silloinkin esiintymisestä läpi plehojen ja näiden tyylilajiin kuuluvien hävyttömien ja mahtipontisen egoististen sanoitusten läpi.

Nyt lasit ja affektiton paha poika -läppä on riisuttu ja näemme ihmisen sellaisena kuin hän on. Tippa tiisasi Satutat mua -kappaletta koskettavan paljailla haastatteluklipeillä instagramissa pitkin viikkoa. On mukavaa nähdä ihmisen silmät ja niiden aseistariisuvan aito katse. ”Ei kaikkien tarvitse osata, silti voi tehdä,” sanoo vaatimaton Tippa vessanpöntöllä istuen ja kertoo, miten tärkeät ihmissuhteet ovat hajonneet, miten pelottavaa on paljastaa itsensä, ja millaista on paine mennä eteenpäin tilanteessa, missä takaisinkaan ei pääse. Ulkopuolisuuden tunne on käsinkosketeltava myös Satutat mua -kappaleen sanoituksissa. Vaikka kappaleen minä -kertoja kokee, että ”niin kuin muut en oo kotoisin täält”, kyseinen tunne ja sisäinen varmuus on allekirjoittaneen laajan empiirisen kenttätutkimuksen ja useiden syvällisten tilitysten ja avautumisten nojalla yllättävän yleinen suomalaisessa mielenmaisemassa. Se yhdistää ainakin niitä, joiden elämä ei ole sujunut kuin elokuvissa ja erilaisten viisivuotissuunnitelmien mukaan. Luottaminen voi olla vaikeaa.

Sun kai pitäs todellisuus kohdata/
Mun rikkinäistä sädekehää ei voi korjata/
Ja jos paholainen vaanii joka nurkan takana/
Mitä järkee kenellekään ovee avata

Näyttökuva 2018-03-09 kello 0.25.17.png
Tippa-T ja muita ulkopuolisia Anonymous -tyylisissä Guy Fawkes maskeissa.

Satutat mua on erinomainen kappale sähkökitarasooloineen. Muuttunut Tippa ei menetä mitään katu-uskottavuudestaan, vaan sen sijaan saa sen, mistä luopuu. Kappale on sommiteltu, tarkka ja harkittu sen lisäksi, että onnistuu koskettamaan oikeasti, kun asia tulee suoraan sydämestä. Tipan rohkeutta tai ainakin jonkunlaista prosessia vaatinut muodonmuutos on vakuuttava askel oikeaan suuntaan. Suomen musiikkiblogi hyväksyy ja suosittelee elämän kokeilemista raakana ja sellaisenaan ihan kaikille.

Näyttökuva 2018-03-09 kello 1.16.26.png
Aitoa ja rehellistä puhetta ilman naamioita.

 

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s