Hevoset on pilalla

Horse Attack Sqwad eli tuttavallisemmin H.A.S. julkaisi viime viikolla uuden levyn Suuren Yli-Hevosen armosta. Nyt minä joudun kertomaan siitä surullisia asioita ja se tekee minut hyvin murheelliseksi. Levy on harmillisesti no, huono.

Kolmisen vuotta sitten räppikansan tietoisuuteen laukannut H.A.S. oli kova juttu ainakin minulle henkilökohtaisesti, hevosläppä oli hauska ja juuri sopivasti outo. Ensimmäisellä livekeikalla vitsi vielä kantoi ja esittelimme kaveriporukassa parhaat hevosaiheiset tanssimuuvssimme. Toisella keikalla hevosmaskit alkoi jo vähän puuduttaa. Kokoonpano seisoo lavalla rivissä hevosmaskit päässä ja sylkee huikean lahjakkaasti heppagrimeä, mutta kontakti yleisöön puuttuu käytännössä kokonaan.

horse dance
Koitin löytää kuvaa hevostanssimuuvsseista, ja googlasin. Kävi ilmi, että ”horse dance” on ihan oikea laji. What the…

Tuloksena tilanne on siis sama kuin menisi baariin tanssilattialle, jossa soi tunnin  samasta aiheryhmästä olevat samantyyppiset biisit samalta bändiltä. Uusi levy on edellisen toistoa, toisin sanoen mitään uutta en tästä löytänyt. Niin kovin surullista. Rehellisyyden nimissä tunnustan, etten jaksanut kuunnella yhtään kappaletta loppuun asti. Biisit ovat teknisesti keskinkertaisia, mutta edes yhtä helmeä ei levylle ole eksynyt. Hevoset ovat nyt loppuun ajettuja.

Olemme tässä muutaman päivän ajan Heini Heikkilän kanssa brainstormanneet, mikä on H.A.S.:in sekä laajemmin suomigrimeräpin ongelma. On esitetty teoria, jonka mukaan H.A.S.:in tyypeillä on taustalla superfilosofia, joka liittyy jumaluuden tai tarkemmin uskonnon parodiointiin: mitä tahansa voidaan palvoa. Villilä (=lande) on myös tärkeässä roolissa ja symboloi suomalaisuutta: me olemme juntteja, emme original ganstoja.

cute horse
Piristykseksi  tähän väliin söpö kuva hepasta ❤

Sinänsä oivaltava sanoma jää nyt kuitenkin vitsin jalkoihin. Ajattelin, että koko homma on vain suuri läppä, kunnes yliopistokoulutuksen tekstien tulkintaan saanut isosiskoni valaisi minua.

Saanen ehdottaa seuraavaa. NYT HELVETTIIN NE HEPPAMASKIT JA VITSAILU, JA SIELU AUKI!!! (Itselleni myös ehdotan tätä samalla. Miinus heppamaski. Siitä en luovu!). H.A.S.:in artistit ovat älyttömän lahjakkaita räppääjiä. Grimerap on minun aukottoman arvostelukykyni mukaisesti vaikein alalaji genressä, ja nämä tyypit osaavat sen erittäin hyvin.

Perustelut: maailman ehkä kuunnelluin hiphop-artisti (en jaksanut tehdä taustatyötä kunnolla, sorge) on Eminem, räpin ylijumala ja kiistaton kuningas. Hänellä on yli 30 miljoonaa kuulijaa Spotifyssä joka kuukausi. Eminemin tyyli on räpätä valoa nopeammin. Vertailun vuoksi: Suomesta löytyy kolme tämän tyylin osaajaa: Töölön Ketterä ( 52 443 kuuntelijaa ), Horse Attack Sqwad ( 25 091 kuuntelijaa) sekä uusin, mieletön lupaus Cledos (80 561 kuuntelijaa).

Mikä sitten erottaa Horse Attack Sqwadin Eminemistä ja Cledoksesta? Kerron. Eminem aloitti myös huumoriräpillä (olkoonkin, että sai taustalleen Dr. Dren, jolla saattoi olla höyhenenkevyt impakti menestykseen) mutta rohkaistui myöhemmin puhumaan itsestään, henkilökohtaisista, kipeistä ja vaikeista aiheista. Spekulaatiota toki, mutta veikkaisin ettei pelkkä läpänheitto välttämättä olisi kantanut yli 20 vuotta suosiossa.

Cledos taas on täydellinen lavaesiintyjä. Tyyppi heittäytyy aivan täysillä, ottaa koko lavan haltuun ja yleisö on ihan sekaisin (hurmiosta). Ks. klippi alla.

Myyntiluvut sikseen. Se ei ole oleellista (joskin varmasti mukavaa artistin näkökulmasta). Pointti on, että on sääli, jos lahjakkaat artistit eivät menesty. Siksi olisi hienoa, jos Horse Attack Sqwad (ja minä) uskaltaisivat avata itsensä, tehdä musiikkia avoimesti omasta elämästään, kertoa ajatuksistaan ja filosofiastaan ilman hevosia, ilman kainalopieruja, ilman häpeää. Kyllä meitä kiinnostaa. Meitä kiinnostaa nähdä teidän kasvot ja kuulla keitä te olette. Olkaamme rohkeita. Olkaamme auki. Olkaamme haavoittuvaisia.

open soul
Tässä kuvaohje sielun avaukseen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s