Muista eläväsi – Tommishock perimmäisten äärellä

”Liian rikki keulakuvaksi, liian diippi mainosmusaksi
mut pelastuksen lunastin
Minkä takia sä oot valmis taistelemaan,
se pitää tulla nyt kun ei aika meitä venaa
Tiedän omat valintani, syyni ku pyysin ne”
(Tommishock, Luoja auta)

 

Tommishock julkaisee 12. 1.2017 Ydintalvi-ep:n . Nimikkokappaleen ja Luo -biisin jatkoksi julkaistiin Luoja auta -single. Kuuntele se tästä. Suomen musiikkiblogi syventyi aiheeseen ja kyseiseen kappaleeseen.

Näyttökuva 2017-12-02 kello 11.55.08
Ydintalvi on ilmiö, jossa valtavien räjähdysten seurauksena maapallo peittyy pölypilveen, joka himmentää auringon säteilyn ja aiheuttaa jääkauden.

Asevalmistaja Rugerin ja alankomaalaisen Rutger Hauerin mukaan nimetty Ruger Hauer piti jäähyväiskeikkansa Kaapelitehtaalla Helsingissä 2016. Ruger Hauer loi väkevästi koko 2000 -luvun suomirapin taidegenreä, syvällistä, sivullista, sivistynyttä ja nurjaa puolta käsittelevää puhemusiikkia – ja menestyi. Inhorealistinen, suorasanainen ja rujo ote näkyy yhä yhtyeestä irrottautuneiden Paperi T:n, Pyhimyksen ja Tommishockin tekemisissä.

Näyttökuva 2017-12-02 kello 11.55.47.png
Ruger Hauer.

Kun ihminen (minä) on 2000 -luvulla hukuttautunut douppiin ja melankoliseen dubbiin, Massive Attackiin ja Radioheadin OK Computer  -levyyn, siitä toipumiseen menee vähintään kymmenen vuotta. Siksi on tullut vuosikaudet kaihdettua moista pahalla mielellä ja negatiivisuudella mässäilyä ja huomio on keskittynyt voimakkaasti keltaisiin leskenlehtiin (paskanruskealla märällä pellolla, johon kurjet palaavat keväällä, harmaan ja pilvisen taivaan alla. Maailmanloppukin on tulossa.) Ruger Hauerin koko tuotanto on siis mennyt allekirjoittaneelta miltei kokonaan aikoinaan ohi.

Nyt törmättyäni Tommishockin Luoja auta -biisiin yllätyin sen reippaasta, Atomirottamaisesta meiningistä. Biitti on oikeilla soittimilla, kitaroilla ja sen semmoisilla, väsättyä. Lamaannuttavaan raskauteen on syntynyt puoleensavetävä, keventävä, mahdollinen, positiivinen takavire. Onko se osoitteleva teko?

”Kuulin et mun pitäis puhua vaan suoraa,
helpommin lähestyttäväksi tätä luoda

Miks joka biisis räppää et mä haluaisin kuolla”
(Tommishock, Luoja auta)

Tutkimuksissa ilmeni, että taustoihin on sämplätty Joose Keskitalon Luoja auta -biisiä. Joosen biisin sanat menevät näin:

”Linnut lentää mm vapaat linnut
Voi taivallusta kuoleman laaksossa
Kuolemaa mm kuolemaa
Mutta vannon sen
vapaan linnun maahan ammun”

 

Näyttökuva 2017-12-02 kello 11.56.47
”Linnut lentää, minä en. Ay, ay” (Vinttikissa, Shoot me Dead)


Että Joose Keskitalo? Savonlinnasta kotoisin oleva nuori mies, joka on nyt paluumuuttanut Savonlinnaan. Ensimmäisen levyn julkaisun aikaan, joskus kaukaisella 2000-luvulla, hän herätti huomiota Lari Lätin valmistamalla Ginge-myrkkyruiskukitaralla ja harmonikanpuolikkaasta ja Helios-imurista rakennetulla Elektrohelios-harmonilla. Se oli sitä Cleaning Women -aikaa, jolloin taiteella meni vielä ihan ok:sti Suomessa ja joillakin ihmisillä oli muitakin arvoja kuin rahan arvo. (Toki näin on vieläkin, mutta niillä joilla on muitakin arvoja, ei ole rahaa.)

Keskitalon kappaleissa sanotaan kuuluvan ”savolainen melankolia ja kristillinen vakaumus”. Sanoitusten aiheina ovat muun muassa maailmanloppu, kuolema, vapaus, rakkaus, pontikka ja riivaajat. Tommishock käsittelee Luoja auta -biisin aihetta näin:

”Kuinka paljon sä oot valmis menettämään,
putoomaan pohjalle ja löytää jotain elettävää
Kääntää selkä maailmalle, ”sori mä en ehi tänää”
Onks se sen arvoista, kai se peril nähää”
(Tommishock: Luoja auta)

Näyttökuva 2017-12-02 kello 11.56.15
Tommishock.

Memento morire (vai sittenkin Memento vivere?) -filosofia tihkuu joka sanasta. Kuoleman jälkeen tasataan tilit, elä nyt. Näin se on. Rikkaimmallakaan meistä ei ole kuin tämä päivä ja hetki mikä on käsillä.

Tommishock raikastaa Joosen biisin ja Joose raikastaa Tommishockin. Tämä liitto toimii. Kertosäkeen melodia on tarttuva. Sähkökitara rämpyttää railakkaasti ja rennosti kuin Atomirotan Aurinkoon -biisissä konsanaan. Sanat ovat synkeät, mutta kokonaisuus ei ahdista liikaa ja aiheuta instanttia torjuntaa. Tommishock räpäyttää napakasti ja hallitulla voimalla, ihanan stydisti. Sitä tasapainottaa Joosen hailakka, mutta täyteläinen, alakuloinen laulanta originaalissa.

On miellyttävä tämä puhemusiikkivirtaus, missä oikeat soittimet, sävellykset, melodiat ja rocknroll tai jatsi kohtaavat suomirapin. Tämä toimii takuulla myös lavalla. Yksinkertainen on kaunista ja kylläpä kyllä, less IS more.

Ja hyvät ihmiset, älkää nyt kaikkia lintuja ampuko. Ne kaikki mahtuvat siellä lentämään.  Sinäkin. Yes you can.

Näyttökuva 2017-12-02 kello 11.57.00.png
Minkä takia sä oot valmis taistelemaan?
(Tommishock, Luoja auta)

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s