Tekoäly ja ajankohtainen Matrix

Kulttuuritädin Netflix lähti talviunille ja sen kunniaksi, viimeisenä iltana, piti valita yksi klassikko katsottavaksi. Valinta osui Matrixiin. Kannatti.

Viime viikon uutisannissa kerrottiin, kuinka saudiarabialainen naisrobotti on saanut kansalaisuuden ja samalla kertaheitolla enemmän ihmisoikeuksia, kuin yksikään paikallinen nainen. Tekoäly on täällä ja kehitys kehittyy. Robotteja koskevaa eettistä lainsäädäntöä pohditaan jo kansainvälisesti. Science fictionin taiteelliset unelmat muuttuvat todeksi, vaikkei aikakonetta vielä olekaan toisin kuin Paluu tulevaisuuteen -leffoissa ennakoitiin.

Näyttökuva 2017-11-02 kello 17.11.19.png
Kansalainen Saudi-Arabiasta.

Aika ajoin on mukava palata klassikoiden pariin leffojen kanssa. Kulttuuritädin oma salainen, nolo ja tunteita herättävin guilty pleasure ja viehätyksen kohde on scifi. Maaninen Star Trekin katselu liian nuorena jättää varmaan jälkensä ihmiseen. Monet niistä ovat ns. katastrofileffoja, joitten kaava junnaa vähän liiankin tunnistettavasti samaa rataa.

Ihminen on tuhonnut itsensä ja planeetta Maan, ja seilaa avaruudessa tai jossain maanalaisissa tunneleissa kaikenmaailman pahuuden ja sekasorron leijaillessa tuhon yllä. Toivoa on, koska ihminen on vielä elossa, rakastaa, uskoo, katuu ja haluaa elämää. Kaikki on epätoivoista ja monet tahot haluavat tuhota ihmisen, mutta lopulta sankarit päihittävät pahan ja ihmiskunnan uusi aikakausi on valmis koittamaan.

Näyttökuva 2017-11-02 kello 17.10.23.png
Tuokaa hei vuosi 1999 takaisin. Please. T: Varttunut väki

Matrix on klassinen esimerkki tästä. Tekoäly on ottanut saastuneen ja tuhoutuneen planeetan sekä ihmisen haltuunsa ja kasvattaa ihmisiä virtalähteeksi kuin pattereita. Ihmisten aivoihin syötetään Matrixia, vuotta 1999. Lilluessaan robottien pattereina punaisessa nesteessä he samalla kuvittelevat virtuaalitodellisuudessa elävänsä elämää, jota silloin maan päällä elettiin. Todellisuudessa jäljelle jääneet vapaat ihmiset ajelevat avaruusaluksessa viemäriverkostoissa ja maan syvyydessä etsien ennustettua Messiasta, joka heidät vapauttaa. Tekoälyn näkökulmasta evoluutio on vain kulkenut luonnollisia ratojaan, ja sille ihminen on alempi, tuhoutuvaksi tarkoitettu laji, lähinnä virus. Sellainen on luonnon laki.

Näyttökuva 2017-11-02 kello 17.09.45.png
Kaunista. Vau.

Leffa on tyylipuhdas ja kaunis teos. Aika ei ole nakertanut naurettavaksi erikoistehosteleffaa, jolla alkaa olla jo ikää, eikä omat lukuisat katselukerrat ole vielä tuhonneet sitä. Leffa on Game of Thronesin tapaan myös nerokas fantasian keinoin uudelleen kerrottu ihmisyystutkielma ja ihmiskunnan historia, toisessa kontekstissa tarkastelu avaa sen hupsuuksia ihan toisella tavalla. Se on kaikkiaan vahvaa kerrontaa ja laadukasta actionia, joka ei tympäise, ainakaan niin hirveästi kuin yleensä.

Hieman epäuskottava ja kliseinen kolmiodraamaviritys ontuu, mutta on tietenkin aristoteelisesti välttämätön juonen rakentelussa. Uskonnolliset ja elämänfilosofiset viittaukset avautuvat rikkaammin, kuin viimeksi kymmenen vuotta sitten katsellessa. Lisäksi aikaa on kulunut ja kehitys kehittynyt – mietin huvittuneena Black Mirrorin San Junipero -jaksoa, jossa päähenkilöt halusivat valita siirtymisen ikuiseen virtuaalitodellisuuteen ja elämään parempana vaihtoehtona, kuin se todellisuus, jossa he elivät. Aika äärilleen vietyä eskapismia.

Näyttökuva 2017-11-02 kello 17.16.13.png
San Juniperossa ei ole ilmastonmuutosta, valkoisen miehen historiallista syntitaakkaa eikä kuolemaa.

Kohtalokkaasti päädyin opettamaan yläkoulun biologiaa seuraavana päivänä ja aiheena oli, kuinka ollakaan, ihmisen evoluutio. 6 miljoonaa vuotta, 6 kehitysastetta, faktalaatikot eikä mitään spekulaatiota aiheesta. Kaadoin tyynesti kirjaan präntätyt tiedot lasten päihin. Jäin pohtimaan, kuinka paljon taiteella ja mielikuvituksella on kautta aikain muokattu ihmisen kulttuurievoluutiota ja ehkä biologistakin, miten paljon näiden fiktiivisten uhkakuvien toistaminen vaikuttaa yleiseen konsensukseen länsimaisten ihmisten mielissä. Onko kysymyksessä itsensä toteuttavat profetiat? Onko loppu todella lähellä? Ehkä on vaan syytä hakea kaupasta se Espanjasta lentokoneella minulle lennätetty kasvihuonetomaatti ja tarjoilla lapsille vitamiineja. Ihan arkisesti. Siinä Messiasta odotellessa.

Näyttökuva 2017-11-02 kello 17.08.34.png
Maailmanloppua odotellessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s