Tuntematon Tuntematon

Näyttökuva 2017-10-29 kello 19.37.22.png

Kulttuuritäti ajatteli kantaa kortensa kekoon kommentoimalla leffaa, jota ei ole nähnyt sekä kritiikkejä, joita ei ole kokonaan lukenut. Se tuntui tarpeelliselta. Lukijalta toivotaan älykästä suhtautumista tämän tekstin olemassaolon sisältämään ironiaan.

On kyllä aivan tolkuttoman hanurista, että Tuntemattomassa sotilaassa ei ole kunnon naisnäkökulmaa. Se on seksistinen, kauhea leffa, jossa on kuulemma alastomia naisia saunassa. Onneksi on tehty oheislyhäri, jossa sotilaat ovatkin naisia ja venäläiset androideja, joitten nahan avaaminen veitsellä ei yökötä, vaikka atk -nesteet turskahtavatkin Mimosa Willamon naamalle. Perinteiseen tapaan sukupuoliroolit on purettu sillä tavalla, että kyllä nainenkin voi olla mies, jos se kiroilee, polttaa tupakkaa (!) ja näyttää tarpeeksi julmalta. Semmoista tasa-arvotaistelua itsekin harjoitan arkielämässä. Loppuu se kikkelikorttien lähettely, saatana.

Näyttökuva 2017-10-29 kello 19.48.05.png
Tuntematon peloittaa. Semmoinen on ihmisluonto.

Löysin Helsingin kirjamessuilta hienon antikvaarisen myyntipisteen, missä myytiin ennen Indesignia laadittujen amerikkalaisten pokkareiden kansikuvista tehtyjä postikortteja. Joskus kuva vaan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

IMG_3483
Todellakin.

Tuntematon on muutenkin kritiikkien mukaan pitkäveteisen lisäksi turha. Kritiikki turhuudesta aiheutti myrskyn norsunluutornissa ja hirveetä kritiikkiä kriittikkoja kohtaan. Kriittikkoja kohtaan syydetty kritiikki sisälsi kriittisiä mielipiteitä siitä, että snobit kriitikot alleviivaavat älyllisyyttään asettumalla kaiken yläpuolelle, olemalla ilkeitä ja kriittisiä toisten työtä kohtaan. Eräs kriitikko totesi, että toisten työtä turhaksi kutsuu vain itsekeskeinen mulkku. Otettiin siis miehestä mittaa tällä tavalla.

Raamatustahan voimme lukea Saarnaajan, kaikkien länsimaisten pessimistien kantaisän kuolemattoman elämänohjeen: ”Turhuuksien turhuus, turhuutta kaikki auringon alla.” Näinhän se on.

Eräs suomalainen bisnestaiteilija on lanseerannut termin ”huomiotalous”. Kylläpä kyllä, Tuntematon sotilas -kahvipaketteja ja siivousrättejä ei voi olla huomaamatta Alepan hyllyillä, näitä leffaa ja sen kritiikkejä koskevia juttuja ei voi olla lukematta, kassakone kilisee, mutta itse leffan voi aina jättää katsomatta. Jos uskaltaa. On nähkääs semmoinenkin asia, kuin fear of missing out elikkäs tuttavallisemmin FOMO. Se on kaikkien talousjärjestelmien esiäiti ja kapitalismin tukipilari.

Näyttökuva 2017-10-29 kello 19.52.12.png

Tulipahan sinne kirjamessuillekin sitten mentyä jostain syystä. Nyt on tili tyhjä.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s