Free falling

Kesä oli Spotify -premium™ nöyrtyneelle omituista aikaa. Soittolistat täyttyivät mitä unohtuneimmista klassikoista ja nostalgiset tunnevavistukset ja ties mistä kumpuavat kyynelvirrat värittivät heinäkuista arkea Heteniityn kentän parkkipaikalla autossa, odotellessa lasta jalkapallotreeneistä. Syvänvihreät lehtipuut havisivat raskaiden pisaroiden ja äsken kuuman asfaltin tuoksuessa ja Tom Petty lauloi ”free falling” täysillä auton stereoissa. (Kuuntele sinäkin, rakas ystävä, koko biisi tästä.)

Näyttökuva 2017-10-03 kello 11.11.13

Kertosäkeen sanoma puhutteli ja puhuttelee lähtenyttä. Eronnutta, projektinsa tai työnsä lopettanutta, taloudelliseen ja taiteelliseen vapauteen heittäytynyttä. Siinä soi vapaaliidon kaikki sävyt: ilo, helpotus, riemu, luovuus, mahdollisuudet ja edessä olevan jännittävä odotus, syyllisyys lähtemisestä, epävarmuus, suru ja ikävä.

Vapauden ja vastuun liitto on itsestäänselvyys, kuin matematiikassa, ne kulkevat käsi kädessä. Velvotteista ja sitoumuksista vapaa on vastuussa paljosta. Palkkatyöstä vapaa on vastuussa toimeentulostaan ja siitä, että käyttää vapautensa mielekkäällä tavalla. Päätösvalta, vapaus valita toimintatavat ja sisältö, tuovat vastuun lopputuloksesta.

Tavallaan sen voi kääntää koskemaan myös oikeuksia. Ei voi olla vastuussa sellaisesta, mitä ei ole ollut oikeutta tehdä. Ihmissuhteessa ei voi olla vastuussa toisen osapuolen kokemuksista, tunteista tai valinnoista, eikä niitä ole oikeutta eikä mahdollisuuttakaan toisen puolesta päättää. Silti jokainen on vastuussa omasta osuudestaan. Kaikessa. Omasta hyvästä. Useimmille se onneksi sisältää kokemuksen siitä, että on tärkeää olla satuttamatta muita tahallisesti tai tahattomasti jo oman arvokkuuden tunteen vuoksi. Tom Pettyn laulun tarinassa mies on jättänyt hyvän tytön, särkenyt tämän sydämen. Hän on vapaa. Ja hän putoaa.

Näyttökuva 2017-10-03 kello 11.09.37

Tänään luin uutisotsikoista, että kappaleen esittäjä Tom Petty on kuollut. Hän on lopullisesti ”free”, ja vapauden ja vastuun liitto on tässä maallisessa vaelluksessa hänen osaltaan päättynyt. Kuolema kuittaa vastuut ja vapaudet. Ja mehän emme tietenkään tiedä, missä hän tai se, mikä oli Tom Petty, nyt on.

Samalla tavalla kuin kesän yltäkylläinen, täyteläinen kauneus ja latistava kaatosaade ja autossa odottelun tylsyys lomittuvat toisiinsa kudelmaksi, jossa on jotain kaunista ja vähemmän kaunista, on moraalinen rajankäynti ja itsetutkiskelu ja se, miten itse käyttäytyy, osa elämää ja tekee siitä sellaista kuin se on. Se ei ole mustaa, eikä se ole valkoista. Se on juuri sellaista, kuin se on.

Eräänä päivänä kaikki on ohi. Siihen asti mahdollisuudet ovat tässä. Ne ovat sinun edessäsi juuri tällä hetkellä, kun luet tätä tekstiä.

[Verse 1]
She’s a good girl, loves her mama
Loves Jesus and America too
She’s a good girl, crazy ’bout Elvis
Loves horses and her boyfriend too
It’s a long day, livin’ in Reseda
There’s a freeway, runnin’ through the yard

And I’m a bad boy, cause I don’t even miss her
I’m a bad boy for breakin’ her heart

[Chorus]
And I’m free, free fallin’
(Free fallin’, I’m-a free fallin’)
Yeah I’m free, free fallin’
(Free fallin’, I’m-a free fallin’)

[Verse 2]
All the vampires, walkin’ through the valley
Move west down Ventura Blvd
And all the bad boys, are standing in the shadows
All the good girls, are home with broken hearts

[Chorus]
And I’m free, I’m free fallin’
(Free fallin’, I’m-a free fallin’)
Yeah I’m free, free fallin’
(Free fallin’, I’m-a free fallin’)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s